Na hlavný obsah

Železnice chcú vymeniť dodávateľa elektriny, ten súčasný im zvýšil ceny

Ceny na trhu sú vysoké, tvrdí analytik.

Železnice Slovenskej republiky budú hľadať nového dodávateľa elektrickej energie. Terajší distribútor A.En. žiada od správcu koľají viac peňazí. Podľa dodávateľskej spoločnosti za to môže konflikt na Ukrajine, ktorý spôsobil prerušenie dodávok.

Ceny energií počas minulého roka na európskych trhoch prudko rástli. Spoločnosť A.En. sa preto ešte v tom čase rozhodla, že elektrinu nakúpi lacnejšie, a to mimo Európskej únie, na Ukrajine.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Bohužiaľ, po vzniku ozbrojeného konfliktu na Ukrajine nebol ukrajinský partner ďalej schopný dohodnutý kontrakt plniť. Tým sa spoločnosť A.En. ocitla v situácii, keď sa plnenie pre ŽSR stalo nemožným,“ povedal riaditeľ spoločnosti Martin Benko.

Železnice však tvrdia, že firma od nich žiadala viac peňazí ešte pred vypuknutím ukrajinského konfliktu. Správca koľají odmietol akceptovať vyššiu cenu. Dodávateľská spoločnosť A.En. mu oznámila, že elektrinu viac dodávať nebude. Súd jej však nariadil plniť podmienky zmluvy.

Napokon sa od zmluvy rozhodli odstúpiť železnice. Chcú hľadať nového dodávateľa. Podľa analytika sú ponuky na trhoch obmedzené a ceny vysoké.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika