Na hlavný obsah

Aj slabnúce jednotky Ukrajiny v Mariupole pomáhajú obrancom na fronte, tvrdí expert

Obrancovia v Azovstale na seba viažu ruské sily.

Aj slabnúce jednotky Ukrajiny v Mariupole pomáhajú obrancom na fronte, tvrdí expert
Zničené budovy v ukrajinskom meste Mariupol. Foto: ČTK/AP

Epická obrana Mariupola sa stala symbolom ukrajinskej vytrvalosti a šikovnosti aj témou ruskej propagandy. Vnútri sa totiž skrývajú aj vojaci s negatívnou konotáciu, ktorých Rusko označuje za fašistov. Podľa vojenských analytikov má obrana Mariupola aj obrovský vojenský význam.

Zabarikádovanie a skrývanie sa ukrajinských vojakov v oceliarňach núti Rusko mobilizovať veľké množstvo vojenských síl, ktoré mu môžu chýbať inde.

Aj preto púta pozornosť štvrtkový (21. 4.) výrok ruského prezidenta Putina, ktorý nariadil zrušiť útok na priemyselnú zónu v Mariupole. Ruskí vojaci znovu tvrdia, že mesto dobyli. Téme sa venovala redaktorka RTVS Miroslava Neira Cuellar Hospodárová v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Oceliarne postavené v roku 1933 zničili v druhej svetovej vojne nacisti. Podnik sa postavil na nohy, ale v súčasnosti je Azovstaľ pod paľbou znova, tentoraz pod ruskou. V jeho útrobách sa skrýva podľa odhadov 2 500 vojakov a asi 1 000 civilistov, vrátane žien a detí.

Sergej Volyna, veliteľ 36. brigády ukrajinskej námornej pechoty, zverejnil video, v ktorom prosí o pomoc zahraničie, vrátane pápeža Františka. „Zostávajú nám dni, možno len hodiny,“ vraví a vysvetľuje, že ruské vojská, ktoré na nich útočia, ich prevyšujú desaťnásobne. Žiada o presun vojakov aj civilistov z oceliarní do tretích štátov.

Aj slabnúce jednotky na seba viažu vojakov

Aj keď tieto jeho ukrajinské jednotky v Mariupole slabnú, v praktickom vojenskom zápase robia službu kolegom na iných častiach frontu. Viažu na seba ruské sily, vysvetľuje vojenský expert Lukáš Visingr.

„Tieto ruské sily tam sú viazané práve snahou zničiť obrancov Mariupola. Logicky potom tie sily chýbajú na Donbase. To znamená, že každý deň, kým sa sily v Mariupole držia, nemôže 10 ruských práporov posilniť ruský útok na Donbase. Prápor má v závislosti od situácie 600, 800 alebo aj 1 000 vojakov,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko Visingr.

Význam jednotiek v Mariupole je aj postupom v oslabovaní nepriateľa, ten stráca vojakov aj muníciu. Ukrajina síce navrhla evakuovať svojich vojakov aj civilistov, vo štvrtok však dostala odpoveď, akú možno nečakala.

Putin zrušil útok na Azovstaľ

Ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí s ministrom obrany nariadil zrušiť útok na mariupolské oceliarne Azovstaľ. Považuje ho za nezmyselný. Rusko sa podľa neho musí sústrediť na zdravie svojich vojakov, do katakomb netreba liezť.

„Ale zablokujte túto priemyselnú zónu tak, aby tadiaľ nepreletela ani mucha,“ povedal Putin.

Hoci túto časť mesta Rusi pod kontrolou nemajú, ruskí vojaci sa už aj tak chvália, že Mariupol je ich. Vojenský analytik Lukáš Visingr nepochybuje, že dobytie rodiska pluku Azov poslúži ruskej propagande. Budú môcť povedať, že prebieha alebo že sa už podarila denacifikácia Ukrajiny.

Uvoľnené sily môžu Rusi posunúť ďalej na východ. Ukrajina ale podľa neho ráta aj s takým scenárom a pripravuje sa na ďalšie vyostrovanie bojov na Donbase.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál