Na hlavný obsah

Čína dodala Srbsku svoj protilietadlový raketový systém HQ-22

Dodanie systému dohodli v roku 2019.

Čína dodala Srbsku svoj protilietadlový raketový systém HQ-22
Nákladné lietadlo typu Si-an Y-20 čínskych vzdušných síl. Foto: TASR/AP

Srbsko počas víkendu v rámci utajenej operácie prevzalo dodávku sofistikovaného čínskeho protilietadlového systému. Stalo sa tak v čase, keď sa Západ obáva, že kumulácia zbraní na Balkáne na pozadí rusko-ukrajinskej vojny by mohla ohroziť krehký mier v danom regióne.

Médiá i vojenskí experti v nedeľu (10. 4.) uviedli, že v sobotu (9. 4.) skoro ráno pristálo na civilnom Letisku Nikolu Teslu v Belehrade šesť nákladných lietadiel typu Si-an Y-20 čínskych vzdušných síl. Tie prevážali protilietadlové raketové systémy HQ-22 určené pre srbskú armádu, informuje tlačová agentúra AP.

Prejav rastúceho dosahu Číny

Dodávku zbraní ponad územie najmenej dvoch členských štátov NATO – Turecka a Bulharska – považujú odborníci za prejav rastúceho globálneho dosahu Číny.

Srbský vojenský analytik Aleksandar Radič povedal, že „Číňania demonštrovali svoju silu“. Dodanie tohto systému stredného doletu bolo dohodnuté v roku 2019.

USA v roku 2020 varovali Belehrad pred nákupom tohto systému s tým, že ak chce Srbsko vstúpiť do EÚ a ďalších západných aliancií, musí zosúladiť svoje vojenské vybavenie so západnými štandardmi.

Krajina už posilňuje svoje ozbrojené sily ruskými a čínskymi zbraňami vrátane bojových lietadiel a tankov.

Hoci Srbsko hlasovalo za rezolúcie OSN, ktoré odsudzujú ruské útoky na Ukrajine, odmieta sa pridať k medzinárodným sankciám proti svojim spojencom v Moskve alebo otvorene kritizovať zjavné zverstvá páchané ruskými jednotkami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet