Na hlavný obsah

Sankcie proti Rusku sa dotknú aj slovenských kamionistov

Kamióny slovenských spoločností vyvážajú do Ruska potraviny aj elektrospotrebiče.

Sankcie proti Rusku sa dotknú aj slovenských kamionistov
Kamióny na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom v okrese Sobrance. Foto: TASR

Obmedzenie ruských lodí v európskych prístavoch, ale aj transportu v kamiónovej doprave. Aj to je súčasťou nových sankcií od Európskej únie proti Rusku, ktoré sa dotknú aj Slovenska.

Združenie cestných dopravcov ČESMAD s tým počíta. Podľa nich medzi Ruskom a Slovenskom prepravuje tovar niekoľko desiatok tunajších spoločností, niektorým z nich hrozí zánik. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Kamióny slovenských spoločností vyvážajú do Ruska potraviny, elektrospotrebiče, ale aj ďalší tovar.

V rámci nového balíka sankcií, ktoré navrhla Európska komisia, po novom nebudú môcť do Únie dovážať tovar ruské kamióny. To znamená, že aj Rusko vzápätí zakáže prepravu zo Slovenska.

Niektorým spoločnostiam hrozí zánik

Prezident Združenia cestných dopravcov ČESMAD Pavol Piešťanský hovorí, že sa to dotkne mnohých firiem. „Na Slovensku je asi 50 dopravných spoločností, ktoré v tomto momente ešte stále udržiavajú prepravy medzi Európskou úniou a Ruskom alebo Bieloruskom.“

Dodal, že niektorým spoločnostiam hrozí po zavedení ďalších sankcií zánik, ale väčšina by si mohla nájsť uplatnenie smerom na západ. „Tým, že dopravcovia vedia svoje autá v rámci Európskej únie presúvať v rámci voľného trhu, myslím si, že v tejto situácii, kedy je nedostatok dopravných kapacít, aj spoločnosti, ktoré by stratili prepravy na trh, si dokážu zabezpečiť živobytie.“

S tým súhlasí aj analytik pre dopravu a hospodárstvo Rastislav Cenký. Podľa neho je však otázne, či sa budú vedieť dopravcovia preorientovať na iné trhy.

„Pretože, ak objemy ostanú zachované a zmenia sa len miesta, odkiaľ a kam sa budú voziť tovary, biznis podľa mňa ostane zachovaný. Keď fungujete ako firma, nikto vám nebude donekonečna garantovať odber tovarov a služieb. Firmy sa musia prispôsobiť vzniknutej situácii,“ doplnil Cenký. 

Rezort dopravy situáciu pozorne sleduje

Ministerstvo dopravy uviedlo, že citlivo vníma každý negatívny dosah na slovenských dopravcov, vojnový konflikt nevynímajúc.

„V nadväznosti na sankcie v oblasti medzinárodnej prepravy tovarov, momentálne finančný príspevok nepripravujeme. Rezort dopravy pozorne sleduje vývoj situácie, pričom so združením ČESMAD aktívne komunikujeme,“ povedal Martin Petro z odboru komunikácie Ministerstva dopravy.

V prípade výpadku príjmov v súvislosti s Ruskom rezort dopravy predpokladá, že pre dopravcov vzniknú príležitosti s inými typmi prepravy a inými destináciami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál