Na hlavný obsah

Na Slovensku sa začalo odložené sčítanie dopravy

Uskutoční sa na viac ako 2 700 miestach.

Začalo sa veľké sčítanie dopravy. Pôvodne malo byť v roku 2020, ale prišla pandémia. Od apríla do októbra sa uskutoční na viac ako 2 700 miestach.

Na sčítanie dopravy vyhlásila Slovenská správa ciest súťaž, v ktorej uspel Výskumný ústav dopravný zo Žiliny. Miesta, na ktorých budú dopravu sledovať, určuje metodika správy ciest. Sčítači musia rozlišovať až 13 rôznych dopravných prostriedkov.

„Čiže osobné autá, nákladné do 3,5 tony, nad 3,5 tony a tak ďalej,“ priblížil riaditeľ Výskumného ústavu dopravného Ľubomír Palčák.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Okrem áut budú sčítači prvýkrát zaznamenávať aj cyklistov. Premiéru pri sčítaní má aj mobilná aplikácia, ktorá sčítanie výrazne zjednoduší.

„Pretože, keď píšete na papier, musíte si to určite prakticky znova spočítať, doplniť do formulára, poslať. Takto je to určite jednoduchšie, pretože to priamo odošlete,“ uviedla sčítačka dopravy Katarína Jacková.

Sčítanie sa robí na všetkých typoch ciest. Údaje z väčšiny diaľnic zaznamená technika, ktorá na nich sleduje dopravu. Na ostatných miestach budú ľudia vozidlá zaznamenávať v rôznych dňoch týždňa.

Získané údaje by mali byť vyhodnotené do konca roka. Súčasťou výstupu budú aj mapy dopravných intenzít za jednotlivé kraje, mestá, ako aj celé Slovensko. Zo sčítania sa potom dajú urobiť aj trendy vývoja do budúcnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko