Na hlavný obsah

Morawiecki potvrdil posielanie poľských tankov na Ukrajinu

Konkrétnosti nepovedal.

Morawiecki potvrdil posielanie poľských tankov na Ukrajinu
Poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Poľsko poslalo alebo pošle Ukrajine tanky. Povedal to v pondelok (25. 4.) podľa agentúry Reuters bez ďalších podrobností premiér Mateusz Morawiecki. Zároveň naznačil, že Varšava už neuvažuje o odovzdaní stíhačiek MiG-29.

Ukrajina opakovane vyzývala Západ na urýchlené poskytnutie najmä ťažkých zbraní, ktorými by sa mohla lepšie brániť pokračujúcej ruskej ofenzíve.

„Áno,“ odpovedal v pondelok podľa Reuters Morawiecki na otázku, či Poľsko poslalo tanky na Ukrajinu alebo tak urobí. Odmietol však oznámiť podrobnosti vrátane počtu tankov.

V marci Poľsko oznámilo, že je pripravené poslať svoje stíhačky MiG-29 na americkú základňu Ramstein v Nemecku s tým, že by sa následne dostali na Ukrajinu. Washington ale takýto plán zavrhol.

„Nie je tu žiadna takáto potreba, nie sú tu žiadne takéto požiadavky,“ reagoval Morawiecki na otázku, či Varšava stále uvažuje o vyslaní lietadiel na Ukrajinu.

Podľa neoficiálnych informácií Ukrajine čeliacej ruskej agresii ako prvej krajine poskytla tanky Česká republika. Minulý týždeň agentúra DPA informovala, že väčší počet tankov T-72 má na Ukrajinu poslať Slovinsko, ktoré má ako náhradu má dostať pancierové vozidlá Marder a kolesové obrnence Fuchs od Nemecka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet