Na hlavný obsah

Štrajk pre vysoké ceny ochromil hromadnú dopravu v Grécku

Chystajú sa aj demonštrácie.

Štrajk pre vysoké ceny ochromil hromadnú dopravu v Grécku
Demonštranti v uliciach Atén. Foto: Twitter

V Grécku sa v stredu (6. 4.) začal 24-hodinový štrajk, ktorý pre stúpajúce životné náklady v dôsledku rastu cien potravín, energií či pohonných látok vyhlásili dva veľké grécke odborové zväzy. Ochromená je v krajine okrem iného doprava s výnimkou leteckej. V niekoľkých mestách vrátane Atén sa chystajú demonštrácie.

Odborové zväzy, ktoré štrajk organizujú, zastupujú zhruba 2,5 milióna zamestnancov verejného i súkromného sektora. Tvrdia, že opatrenia, ktoré vláda pre rastúce ceny a podľa nich stagnujúce mzdy od jesene prijala, sú nedostatočné.

Grécko sa roky potýkalo s finančnou krízou, potom jeho ekonomiku poškodili opatrenia v súvislosti s pandémiou covidu a teraz ženú ceny nahor protiruské sankcie a vojna na Ukrajine.

Štrajk ochromil okrem iného verejnú dopravu v Aténach, kde podľa agentúry AMNA nepremáva metro, električky ani časť prímestských vlakov. Autobusy v metropole zabezpečovali dopravu asi tri hodiny okolo dopravnej špičky ráno a rovnako tri hodiny budú premávať večer. Obmedzili aj vlakové spoje z Atén na medzinárodné letisko.

Letecká doprava na všetkých gréckych letiskách má fungovať bez obmedzení, pretože súd v Aténach zamietol žiadosť úradu pre civilné letectvo, aby mohli štrajkovať leteckí dispečeri a technici. Súd ich štrajk označil za nelegálny, uviedla v utorok (5. 4.) AMNA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet