Na hlavný obsah

V ambulancii pre deti z Ukrajiny v Dolnom Kubíne ošetrili už 120 detí

V regiónoch mimo Žilinského kraja takéto ambulancie chýbajú.

Ambulancia prvého kontaktu pre deti a dorast funguje približne mesiac aj v Dolnooravskej nemocnici v Dolnom Kubíne. Otvorili ju prioritne pre deti z Ukrajiny. Dvere majú otvorené aj slovenskí pacienti. V regiónoch mimo Žilinského kraja takéto ambulancie chýbajú.

Anna Zhurylová utiekla pred vojnou so svojou mamou. Aby sa mohla zaradiť do školského kolektívu, potrebuje preventívnu prehliadku u pediatra. Vyšetrili ju v ambulancii v dolnokubínskej nemocnici v priestoroch pôvodného vakcinačného centra.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Prebieha to, ako keby ste nastupovali k novému obvodnému lekárovi, čiže my si musíme dieťa vyšetriť fyzicky. Prezrieť jeho zdravotný stav, čo na ňom fyzikálne nájdeme,“ vysvetlila pediatrička Monika Blažeňáková. Lekári kontrolujú aj to, či sú deti zaočkované.

Spomínanú ambulanciu otvorili približne pred mesiacom. Doteraz ošetrili 120 detí z Ukrajiny.

„Ľudia z Ukrajiny, ktorí k nám prišli, sa etablovali na rôznych miestach v Žilinskom kraji. Nekoncentrovali sa len vo veľkých mestách, napríklad v Žiline. Ale rôzne po chatách a ubytovniach. Snažili sme sa, aby to bolo dostupné v regionálnom rozsahu,“ povedala riaditeľka odb. zdravotníctva Žilinského samosprávneho kraja Silvia Pekarčíková.

Takéto ambulancie však v iných regiónoch chýbajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko