Na hlavný obsah

Zo základne NASA mieri k ISS premiérovo súkromná misia

Misiu Ax-1 naplánovli na desať dní, z toho osem na ISS.

Zo základne NASA mieri k ISS premiérovo súkromná misia
Na snímke nosná raketa Falcon 9 s kozmickou loďou Crew Dragon spoločnosti SpaceX odštartovala zo štartovacieho komplexu v Kennedyho vesmírnom stredisku NASA na Floride.

Z Kennedyho vesmírneho strediska na východe Floridy odštartoval v piatok (8. 4.) let spoločnosti Axiom Space. Ten predstavuje prvú rýdzo súkromnú misiu na obežnú dráhu podporovanú americkou vesmírnou agentúrou NASA.

Štvorčlenná posádka v lodi od firmy SpaceX mieri na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), kde mieni stráviť osem dní. Prílet k ISS je naplánovaný na sobotňajšie (9. 4.) skoré popoludnie SELČ.

Štart modulu Crew Dragon, ktorý pre lety na ISS používajú aj astronauti NASA, sa za ideálneho počasia podaril po niekoľkých odkladoch. V prvých minútach letu išlo všetko podľa plánu. Loď sa čoskoro dostala do výšky asi 200 kilometrov nad zemským povrchom. Zatiaľ čo prvá časť nosného systému po odpojení presne dosadla na plošinu na mori.

Štyria v posádke

Štvorčlennú posádku misie Ax-1 vedie bývalý astronaut NASA Michael López-Alegría. Ten je zároveň viceprezidentom Axiom Space.

Prostredníctvom tejto spoločnosti si cestu na ISS zaplatili Američan Larry Connor, Izraelčan Eytan Stibbe a Kanaďan Mark Pathy. Tých Axiom Space na svojom webe označuje ako podnikateľov, investorov a filantropov.

Misiu Ax-1 naplánovli na desať dní, z toho osem na ISS. Posádka sa tam chce venovať rôznym vedeckým a komerčným aktivitám.

„Medzinárodná posádka Axiom, ktorú tvoria štyria súkromní astronauti, vykoná počas pobytu na vesmírnej stanici vyše 25 rôznych experimentov. Údaje, ktoré zhromaždia počas letu, ovplyvnia chápanie ľudskej fyziológie na Zemi i na orbite. Tiež posúdia užitočnosť nových technológií,“ uvádzajú organizátori letu.

Do svojej destinácie má posádka doraziť 20,5 hodiny po štarte. Spojenie s vesmírnou stanicou naplánovali na sobotu o 13.45 h SELČ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet