Na hlavný obsah

Zomrela najstaršia osoba na svete. Japonka sa dožila 119 rokov

Narodila sa v roku 1903.

Zomrela najstaršia osoba na svete. Japonka sa dožila 119 rokov
Na snímke teraz už zosnulá Japonka Kane Tanakaová - najstaršia žena na svete. Foto: TASR/AP

Zomrel najstarší človek na svete. Japonka z mesta Fukuoka na juhozápade krajiny Kane Tanakaová sa dožila 119 rokov. Agentúra Kjódó v pondelok (25. 4.) s odvolaním sa na miestne úrady informovala, že žena zomrela minulý utorok 19. apríla.

Kane Tanakaová sa narodila 2. januára 1903, teda toho istého roku, keď bratia Wilbur a Orville Wrightovci podnikli prvý úspešný let motorového lietadla. A tiež rok pred vypuknutím rusko-japonskej vojny, ktorú v rokoch 1904 až 1905 zviedlo cisárske Rusko s Japonským cisárstvom o nadvládu nad Mandžuskom a Kórejským polostrovom.

Vo veku 19 rokov sa vydala a neskôr porodila štyri deti, piate s manželom adoptovali. Keď jej muž a najstarší syn odišli bojovať do druhej čínsko-japonskej vojny, ktorá sa začala v roku 1937, prevádzkovala rodinný obchod s rezancami. Počas svojho života prekonala niekoľko operácií vrátane zákroku pre rakovinu hrubého čreva.

V roku 2019 Tanakaovú vo veku 116 rokov uznali v Guinnessovej knihe rekordov za najstaršiu osobu na svete. Nasledujúci rok sa vo veku 117 rokov a 261 dní stala najstarším človekom v japonských dejinách, ktorého vek sa dá overiť.

Japonci sú známi dlhovekosťou a dominujú zoznamu najstarších ľudí na svete. V krajine sa pestuje úcta k starobe, ľudia si zachovávajú aktivitu a cítia sa byť užitoční i keď prekročia osemdesiatku. Starnutie japonskej populácie však spolu s klesajúcou pôrodnosťou zvyšuje aj obavy z nedostatku pracovných síl.

Ako najdlhšie žijúceho človeka v dejinách v Guinnessovej knihe rekordov vedú Francúzku Jeanne Calmentovú. Tá zomrela v roku 1997 vo veku 122 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet