Na hlavný obsah

Macron a Putin opäť spolu volali, viac ako dve hodiny

Naposledy spolu hovorili pred vyše mesiacom.

Macron a Putin opäť spolu volali, viac ako dve hodiny
Ruský prezident Vladimir Putin a jeho francúzsky náprotivok Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Ohrozenie globálnej potravinovej bezpečnosti vyvolali predovšetkým západné protiruské sankcie. Povedal to v utorok (3. 5.) ruský prezident Vladimir Putin svojmu francúzskemu kolegovi Emmanuelovi Macronovi.

V telefonickom rozhovore Putin podľa Kremľa tiež ubezpečil, že Moskva zostáva otvorená dialógu. Hoci Ukrajina, na ktorú Rusko na konci februára zaútočilo, „nie je pripravená na vážne rokovanie“, uviedla agentúra TASS. Putin podľa agentúry AFP tiež zdôraznil, že Západ musí zastaviť dodávky zbraní Ukrajine.

„Západ by mohol pomôcť ukončiť tieto zverstvá tým, že uplatní vplyv na kyjevský režim a tiež zastaví dodávky zbraní Ukrajine,“ citovala AFP z komuniké Kremľa.

Putin podľa agentúry Reuters označil za zverstvá ukrajinské ostreľovanie miest a obcí v Donbase, teda časti ukrajinského územia, ktoré už od roku 2014 ovládajú proruskí separatisti.

Telefonát po vyše mesiaci

Francúzsky prezident Emmanuel Macron hovoril s ruským náprotivkom Vladimirom Putinom telefonicky po vyše mesiaci. V médiách sa ale sprvu objavila len informácia, že hovor, ktorý sa začal popoludní, trval dve hodiny a desať minút.

Štátnici spolu naposledy hovorili pred vyše mesiacom, 29. marca. Osobne sa Macron s Putinom stretli 7. februára a ešte na začiatku vojny sa francúzsky prezident veľmi intenzívne angažoval v diplomatických snahách o urovnanie konfliktu.

Linku medzi Elysejským palácom a Kremľom od začiatku vojny využili takmer dvadsaťkrát. Po náleze hromadných hrobov v ukrajinskej Buči po odchode ruských vojsk z okolia Kyjeva ale telefonáty prestali, píše AFP.

Utorkový telefonát nadväzuje na Macronov sobotňajší (30. 4.) hovor s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Macron v ňom sľúbil ďalšiu vojenskú a humanitárnu pomoc Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet