Na hlavný obsah

Marlene Dietrichová odmietla Hitlerovu ponuku, hviezda Hollywoodu zomrela pred 30 rokmi

Stala sa vzorom pre ďalšie hviezdy.

Marlene Dietrichová odmietla Hitlerovu ponuku, hviezda Hollywoodu zomrela pred 30 rokmi
Nemecká herečka Marlene Dietrichová. Foto: TASR/AP

Nemecká herečka a speváčka Marlene Dietrichová bola jednou z najväčších filmových hviezd. Kariéru začala v nemeckom filme Modrý anjel z roku 1930, v ktorom ju režisér Josef von Sternberg pretvoril do provokujúcej, drzej, ľahko vulgárnej a veľmi príťažlivej barovej speváčky.

Ešte pred vojnou sa presťahovala do Hollywoodu, kde točila s najvýznamnejšími režisérmi a hrala po boku mnohých hviezdnych hercov. Herečka, ktorá vďaka svojej popularite nastavila trendy a stala sa vzorom pre ďalšie slávne hviezdy, zomrela pred 30 rokmi.

Uplatnenie hľadala aj v modelingu

Marlene Dietrichová, pôvodným menom Marie Magdalene Dietrich, sa narodila 27. decembra 1901 v Berlíne do dobre situovanej rodiny policajného dôstojníka. Navštevovala súkromné hodiny angličtiny i francúzštiny a učila sa hrať na husle.

Na profesionálnu dráhu koncertnej umelkyne sa pripravovala na hudobnej škole vo Weimare. Vážnu hudbu však vymenila za kabaretné spevácke vystúpenia a uplatnenie hľadala aj v herectve či v modelingu.

V roku 1921 sa zapísala do divadelnej školy významného nemeckého režiséra Maxa Reinhardta a stala sa súčasťou jeho divadelnej spoločnosti. V roku 1923 upútala pozornosť asistenta réžie Rudolfa Siebera, ktorý jej ponúkol menšie filmové úlohy a o rok na to aj manželstvo. Napriek tomu, že sa dvojica oficiálne nerozviedla, od roku 1929 žili oddelene.

Veľký úspech vo filme Modrý anjel

Veľká herecká príležitosť pre Dietrichovú prišla s úlohou pôvabnej kabaretnej tanečnice Loly v jednom z prvých zvukových filmov Modrý anjel (Der blaue Engel, 1930).

Dietrichová po svojom hereckom úspechu odcestovala s režisérom Sternbergom do Ameriky, kde uzatvorili zmluvu so spoločnosťou Paramount Pictures.

Na archívnej snímke z roku 1930 sa usmieva nemecká herečka Marlene Dietrichová ako postava z filmu Modrý anjel. ZDROJ: TASR/AP

Spolupracovali aj na ďalších filmoch. Medzi ne patrí romantická dráma s názvom Marocco (Maroko, 1930). Ako speváčka v nočnom klube po boku Garyho Coopera si za svoj výkon vyslúžila nomináciu na Oscara.

K najznámejším filmom, v ktorých Dietrichová účinkovala, patrí Šanghajský expres natočený v roku 1931. Tiež filmy Plavovlasá Venuša, Žena a tatrman a Maroko pochádzajúce tiež zo Sternbergovej tvorivej dielne. Neskôr pracovala napríklad s Orsonom Wellesom na filme Dotyk zla (1957), významný je aj Norimberský proces Stanleyho Kramera z roku 1961.

Medzi najznámejšie piesne patria jej verzie hitov Lili Marleen alebo skladba Where Have All The Flowers Gone.

Odmietla návrat do Nemecka

Napriek tomu, že samotný Adolf Hitler požiadal hollywoodsku hviezdu, ktorá v roku 1937 získala americké občianstvo, aby sa vrátila do Nemecka, Dietrichová ponuku odmietla.

V jednom z rozhovorov vodcu Tretej ríše dokonca označila za idiota. Snímky, kde hrala, boli v jej rodnej krajine na istý čas zakázané.

Hviezda nemeckej herečky Marlene Dietrichovej na nemeckom Bulvári hviezd. ZDROJ: TASR/AP

Berlínska rodáčka zaujala ostro nesúhlasný postoj k nemeckému nacizmu a prijala americké štátne občianstvo. Mnohí krajania jej po vojne vyčítali, že spievala americkým vojakom v zákopoch severnej Afriky, Talianska a Francúzska, odkiaľ útočili na rozpadajúce sa Nemecko. V USA za to ako prvá žena dostala Medailu slobody.

V povojnových rokoch pôsobila ako kabaretná speváčka a performerka po celom svete. Veľký úspech zaznamenali jej vystúpenia v Las Vegas.

Koniec vo svete šoubiznisu pre ňu znamenala zlomenina nohy, ktorú utrpela v roku 1979. Posledné roky svojho života strávila pripútaná na lôžko. Zomrela 6. mája 1992 v Paríži vo veku 90 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet