Na hlavný obsah

Nedostatok lekárov môže ohroziť eurofondové projekty

Niektorí starostovia nevedia nájsť lekárov.

Nedostatok lekárov môže ohroziť eurofondové projekty. Ministerstvo zdravotníctva rozdelilo na modernizáciu zdravotníckej infraštruktúry približne 50 miliónov eur.

Obce mohli stavať, prípadne opravovať zdravotné strediská. Niektorí starostovia však majú problém. Do zariadenej ambulancie nevedia nájsť lekárov.

Tekovské Lužany dostali 560 000 eur. Vynovili budovu a kompletne zariadili ambulancie. Polovica ich je prázdna.

„Problém je v tom, že lekári nie sú, neexistuje trh s lekármi,“ uviedol starosta obce Tekovské Lužany Marián Kotora.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Kritériom na získanie eurofondov bolo zabezpečenie zdravotnej starostlivosti. Minimálne v rozsahu jeden všeobecný lekár pre dospelých na plný úväzok a jeden na polovičný. Tiež pediater na polovičný úväzok a gynekológ na čiastočný. Každá ďalšia ambulancia znamenala pre žiadateľa body navyše.

Tekovské Lužany v projekte uviedli, že budú mať aj zubára, zubného technika, diabetológa a internistu. A museli to aj doložiť.

„Buď formou čestného vyhlásenia partnerstva medzi obcou a vyšším územným celkom alebo dokumentami preukazujúcimi zriadenie neziskovej organizácie,“ vysvetlila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková.

Obec mala dohodnutých aj lekárov, no väčšinou v dôchodkovom veku a tí z toho napokon vycúvali. Projekt v Tekovských Lužanoch je aktuálne v nábehovej fáze. V 100 % režime so všetkými plánovanými ambulanciami, musí fungovať do 12 mesiacov od kolaudačného rozhodnutia, čo je do novembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny