Na hlavný obsah

Sklárstvo v Novohrade opäť ožíva

Sklárstvo preslávilo Slovensko na celom svete.

Sklárstvo v Novohrade opäť ožíva
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Poltári a Katarínskej Hute predstavili nové sklenené vitríny bratov Patrika a Michala Illovcov. Práve ich návrh vyhral súťaž, ktorej cieľom bolo poukázať na sklársku tradíciu v regióne Novohradu.

„Patrik má ku sklu aj k tomuto regiónu veľmi blízko. Ihneď prišiel s nápadom ako vytvoriť prezentáciu, ani nie objektov, ale reálnych ľudí a emócií, ktoré sklárstvo v tomto regióne zanechalo,“ hovorí Michal Illo, spoluautor diela.

Pozrite si celú reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

„Ja, ako spoluautor, som vytvoril prezentačný prvok. Ten sa celý krúti okolo prezentácie emócií ľudí, ktorí boli spätí so sklárstvom. Či už tu pracovali alebo pracujú na tom, aby tradícia sklárstva nevymrela a snažia sa o jej obnovenie v regióne,“ dodal pre televízny regionálny magazín Regina.

„Najzaujímavejšia je určite samotná história. V podstate každá rodina mala nejakého sklára alebo niekoho kto sa sklu venoval. Potenciál cestovného ruchu regiónu je v skle. Snažili sme sa zhmotniť túto históriu do umeleckých objektov. Sklárstvo nie je len pre každodenné potreby, ale aj pre umelecké cítenie.“ Uviedol Tomáš Krahulec z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie.

Dielo je viacdimenzionálne. „Nie je to len o statickej soche, ale aj o druhej dimenzii, ku ktorej sa dostaneme, keď zoskenujeme QR kód. Tak sa priamo presunieme do virtuálneho sveta, kde zaznamenali jednotlivé príbehy ľudí, to s čím sa nám zverili,“ opisuje Michal Illo.

„Keď si predstavíme ako naši predkovia prišli do všetkých kútov Slovenska, ako sa dokázali uživiť bez sociálnych zariadení a sociálnych podpôr, tak máme čo obdivovať, máme sa čo učiť. Sklárstvo je jeden z produktov, ktoré preslávili Slovensko na celom svete,“ zdôraznil Ján Lunter, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny