Na hlavný obsah

Utečencom pomáha 130 mimovládnych organizácií, prezidentka prijala ich predstaviteľov

Utečencov prichádza do SR menej.

Mimovládne organizácie chcú zúročiť svoje skúsenosti s utečencami. Zozbierali dáta a skúsenosti, ktoré ponúkajú štátu. Chcú byť jeho partnerom, nie kritikom. Od vypuknutia vojny na Ukrajine sa do pomoci zapojilo a stále zapája 130 slovenských mimovládnych organizácií. Predstaviteľov občianskeho sektora prijala prezidentka Zuzana Čaputová.

Dátum 24. február 2022 – deň, ktorý sa zapísal do dejín ako začiatok vojny na Ukrajine. Do pohybu sa dali desaťtisíce ľudí z Ukrajiny. Na slovenských hraniciach ich čakali mimovládne organizácie a dobrovoľníci.

„Bolo ich viac ako 730 zamestnancov, cez 7 000 dobrovoľníkov. A materiálna pomoc a náklady organizácií boli zhruba za 11 miliónov eur. Sme radi, že v súčasnosti tú pomoc prebral štát,“ uviedla riaditeľka VIA IURIS Katarína Batková.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Prešli tri mesiace a situácia sa mení. Napriek tomu, že konflikt trvá, utečencov prichádza menej.

„A súčasne sa zmenil aj profil pomoci. Kým na začiatku riešili najmä otázky, ktoré sa týkali ubytovania alebo dočasného útočiska, v posledných týždňoch prevažovali najmä otázky, ktoré sa týkajú napríklad možností cestovania,“ povedala hovorkyňa magistrátu Hlavného mesta Bratislavy Dagmar Schmucková.

Z pôvodnej potreby akútnej pomoci sa do popredia dostáva potreba pomôcť tým, ktorí na Slovensku už sú a zostávajú.

Zástupcovia mimovládnych organizácií zároveň zdôraznili, že táto krízová situácia opäť ukázala, že slovenská spoločnosť je silná, solidárna a ochotná pomáhať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko