Na hlavný obsah

V Charkove je aj pomoc zo Slovenska

Ľudia prežívajú len vďaka humanitárnej pomoci.

Medzi tými, ktorí sa rozhodli pomáhať ľuďom zasiahnutých vojnou na Ukrajine, je aj slovenská organizácia Depaul. Ich ukrajinskí kolegovia v Charkove aj vďaka slovenskej pomoci rozdeľujú humanitárnu pomoc ľuďom v núdzi, v blízkosti frontovej línie.

V podzemnom kryte pod jednou z charkovských tovární už viac ako dva mesiace prežíva aj Viktoria s rodinou.

„Bývam tu s dcérou a mojím manželom. Ja s dcérou spím na posteli a on na rozkladacej posteli,“ uviedla Viktoria.

„Keď sa to všetko začalo, muž išiel do práce a tam mu oznámili, že začali boje, tak ich poslali domov po rodiny. Povedali im, že tu sa budú skrývať,“ vysvetlila.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Už viac ako dva mesiace prežívajú len vďaka humanitárnej pomoci. Jedným z dobrovoľníkov, ktorí sa s pomocou pravidelne vyberajú na cestu k nim, je aj Vladimír. Tvrdí, že sám tesne unikol smrti. Dve minúty pred tým ako prišiel s pomocou do štvrte, kde býva, miesto zasiahla zakázaná kazetová munícia.

„Keď raketa priletela rozpadla sa na kazety. Je tu viacero takýchto kráterov. Bola to celá séria rakiet,“ povedal dobrovoľník Vladimír.

Ani to ho však neodradilo a okrem distribúcie pomáha aj v distribučnom sklade.

Medzi humanitárnou pomocou z celého sveta v tomto sklade sa nachádza aj lečo priamo zo Slovenska alebo slovenského tuniaka. V balíčku pripravenom na distribúciu sú populárne slovenské paštéty, špagety, energetické tyčinky, ale aj venčeky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko