Na hlavný obsah

Dáni v referende odobrili pripojenie sa k obrannej politike Únie

Rozhodnutie Dánov uvítali aj lídri EÚ.

Dáni v referende odobrili pripojenie sa k obrannej politike Únie
Referendum v Dánsku. Foto: SITA/AP

Väčšina dánskych voličov súhlasila v stredajšom (1. 6.) referende so zrušením výnimky, ktorá tejto severskej krajine doteraz umožňovala nepripojiť sa k spoločnej obrannej politike EÚ. De facto v prospech pripojenia k obrannej politike Únie hlasovalo takmer 67 % voličov.

Uvádza to agentúra AFP s tým, že sčítali dosiaľ približne 99 % odovzdaných hlasov. „Dánsko vyslalo veľmi dôležitý signál. Našim spojencom v Európe a NATO, a (šéfovi Kremľa Vladimirovi) Putinovi. Ukazujeme, že keď Putin napadne slobodnú krajinu a ohrozí stabilitu v Európe, my ostatní sa zomkneme,“ povedala na margo výsledkov dánska premiérka Mette Frederiksenová.

„Dánsko sa teraz môže zúčastňovať na európskej obrannej a bezpečnostnej spolupráci. A za to som veľmi, veľmi vďačná,“ uviedla ďalej premiérka. „Pred 24. februárom, pred ruskou inváziou, tu bola jedna Európa, po nej je iná Európa. Keď je na kontinente opäť vojna, nemôžete byť neutrálnym,“ skonštatovala.

Reakcie lídrov

Rozhodnutie Dánov už medzičasom uvítali aj lídri EÚ – predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel.

Von der Leyenová ho twitteri označila za „silné posolstvo záväzku k našej spoločnej bezpečnosti“, pričom dodala, že z neho budú mať osoh Dánsko aj EÚ. Michel označil hlasovanie za „historickú voľbu“ tejto severskej krajiny.

Analytici pred referendom upozorňovali, že dánski voliči v minulosti viackrát odmietli hlbšiu integráciu svojej krajiny do európskych štruktúr. Dánsko neprijalo spoločnú menu euro a nepridalo sa ani k spoločnej politike EÚ v oblasti justície a bezpečnosti.

AFP pripomína, že predmetná výnimka znamená, že Kodaň sa od roku 1993 nezúčastňuje na zahraničnej politike EÚ týkajúcej sa obrany a svojich vojakov nevysiela do vojenských misií EÚ.

Dánske referendum sa konalo krátko po tom, ako Fínsko a Švédsko požiadali o členstvo v NATO, pripomína AFP s tým, že ruská invázia na Ukrajinu prinútila viaceré európske krajiny prehodnotiť svoju bezpečnostnú politiku. Dánsko je jednou zo zakladajúcich členských krajín NATO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet