Na hlavný obsah

Návštevnosť hotelov stále stúpa, úroveň spred pandémie však nedosahuje

Najviac turistov prišlo do Bratislavského a Žilinského kraja.

Návštevnosť hotelov stále stúpa, úroveň spred pandémie však nedosahuje
Ilustračná snímka - Štrbské pleso.

V hoteloch a penziónoch na Slovensku sa v apríli 2022 ubytovalo 312 000 hostí. V porovnaní s aprílom 2021 ide o viac ako 6-násobný nárast. Stále to však bolo o 30 % menej ako pred pandémiou (apríl 2019). Informoval o tom v piatok (10. 6.) Štatistický úrad SR.

Najviac návštevníkov sa v apríli ubytovalo v Bratislavskom a Žilinskom kraji. Tieto dva kraje sa spolu tvorili takmer polovicu (45 %) celkovej aprílovej návštevnosti.

V porovnaní s obdobím pred pandémiou Bratislavskému kraju stále chýba zhruba 40 % klientely, naopak, Žilinskému už zhruba len 17 percent.

Z celkového počtu hostí v ubytovacích zariadeniach bolo 215 000 domácich, čo predstavuje päťnásobný medziročný nárast. V apríli 2019 ich však bolo ešte viac – 271 000. Medi najnavštevovanejšie kraje domácimi turistami patrili Žilinský, Prešovský a Banskobystrický. Najmenej chodili domáci do Nitrianskeho kraja.

Počet návštevníkov v ubytovacích zariadeniach cestovného ruchu SR - graf
Počet návštevníkov v ubytovacích zariadeniach cestovného ruchu SR.Foto: Štatistický úrad SR
Foto: Štatistický úrad SR

Takmer polovica zahraničných turistov, ktorých bolo v apríli 97 000, preferovala ako destináciu Bratislavský kraj. Najmenej cudzincov prišlo do Banskobystrického a Nitrianskeho kraja.

Od začiatku roka sa v hoteloch a penziónoch ubytovalo 1,05 milióna návštevníkov. Stále je to však o 38 % hostí menej ako za rovnaké obdobie roka 2019. Z počtu hostí tvorili zahraniční turisti 306 000 a domáci 742 000.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko