Na hlavný obsah

Slovensko nakúpi pásovú techniku od Švédska za 1,6 miliardy eur

Cena je nižšia, ako očakávali.

Slovensko nakúpi pásovú techniku od Švédska za 1,6 miliardy eur
Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď. Foto: TASR

Slovensko nakúpi novú pásovú techniku od Švédska. V utorok (28. 6.) o tom informoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Za 152 pásových bojových obrnených vozidiel a pásových obrnených vozidiel CV9035 by vrátane nákladov na infraštruktúru malo zaplatiť vyše 1,6 miliardy eur.

„Cena je nižšia, ako sme očakávali, keď sme vyhlásili túto súťaž,“ zdôraznil Naď.

Obstaranie pásovej techniky považuje rezort za najvýznamnejší krok k naplneniu záväzku vybudovať ťažkú mechanizovanú brigádu. „Pozemné sily sú alfou a omegou v prípade obrany proti útočníkovi,“ tvrdí Naď.

Pri vyhodnotení ponúk sa prihliadalo na celkovú cenu vozidla a integrovanej logistickej podpory, prevádzkové náklady, splnenie technických požiadaviek, percento zapojenia slovenského obranného priemyslu, termíny dodávok a interoperabilitu s NATO.

„Desiatky štátnych aj súkromných firiem sa zapoja do dodávky náhradných dielov, do výroby tohto vozidla, prípadne munície,“ dodal Naď.

Ministerstvo obrany dostalo po oslovení krajín päť ponúk od štyroch krajín. A to od Maďarska, Švédska, Španielska a Poľska, ktoré sa do užšieho výberu nedostalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko