Na hlavný obsah

Speváka R. Kellyho odsúdili na 30-ročné väzenie za sexuálne zneužívanie

Je autorom skladby I Believe I Can Fly.

Speváka R. Kellyho odsúdili na 30-ročné väzenie za sexuálne zneužívanie
Na snímke americký spevák R, Kelly. Foto: wikimedia commons

Amerického speváka R. Kellyho, vlastným menom Robert Sylvester Kelly, odsúdili v stredu (29. 6.) v New Yorku na 30-ročné väzenie. A to za dlhoročné sexuálne zneužívanie žien a tínedžeriek, informovala stanica BBC.

Túto niekdajšiu hviezdu hudobného štýlu R&B už vlani v septembri uznala newyorská porota za vinnú zo všetkých deviatich bodov obžaloby vrátane vydieračstva a sexuálneho zneužívania.

Sudkyňa Ann Donnellyová pri stredajšom vynesení verdiktu s výškou trestu uviedla, že R. Kelly používal sex ako zbraň, a nútil svoje obete robiť nevýslovné veci. Niektoré z nich dokonca nakazil pohlavne prenosnými chorobami.

Traumatické detstvo

„Naučil ste ich, že láska sa rovná zotročeniu a násiliu,“ odkázala spevákovi. Kelly, medzi ktorého hity patrí napríklad skladba I Believe I Can Fl. Podľa prokuratúry využíval dve desaťročia svoj vplyv na to, aby lákal a následne sexuálne zneužíval ženy a mladé dievčatá.

Prokuratúra navrhovala, aby dostal trest odňatia slobody prinajmenšom vo výške 25 rokov vzhľadom na závažnosť jeho zločinov a „potrebu chrániť verejnosť pred páchaním ďalších“.

Spevákovi obhajcovia žiadali o udelenie maximálne desaťročného trestu. Poukazovali pritom na jeho traumatické detstvo v chudobnej a násilníckej domácnosti, počas ktorého bol už v útlom veku sám sexuálne zneužívaný.

Povedali, že Kelly je z verdiktu „zničený“ a plánuje podať odvolanie. Spevák je vo väzbe odvtedy, ako ho v júli 2019 obžalovala federálna prokuratúra v New Yorku i Chicagu.

Pred súd by sa mal opäť postaviť v auguste, tentoraz v Chicagu, kde čelí ďalším obvineniam z detskej pornografie a marenia spravodlivosti, pripomína BBC.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet