Na hlavný obsah

Ukrajina chce budovať svoju kultúru bez Ruska, odstráni sochy či časť ruskej literatúry

Rusko chce cenzurovať spoločnú minulosť.

Ukrajina chce budovať svoju kultúru bez Ruska, odstráni sochy či časť ruskej literatúry
Na ilustračnej snímke monumentálna socha Matka Vlasť v Kyjeve. Foto: SITA/AP

Na Ukrajine, ktorá je pod tlakom ruskej armády už štvrtý mesiac, sa čoraz častejšie objavujú pokusy ako sa vymaniť aj spod ruského kultúrneho vplyvu.

Ukrajina by rada povzbudila vlastnú ukrajinskú identitu. Okrem odstraňovania rôznych sôch sa najnovšie objavili pokusy o vymazávanie časti ruskej literatúry, vrátane svetoznámeho románu Tolstého zo školských osnov. Podobné kroky v opačnom garde sa dajú vidieť aj v susednom Rusku.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Miroslava Neira Cuellar Hospodárová v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Kým slovenských žiakov zaujíma koniec školského roka, na Ukrajine sa už pripravujú na jeho nový začiatok. Podľa doterajších plánov by sa deti mali učiť aj ako rozoznať mínu a predísť jej výbuchu. Potenciál nášľapnej míny majú však aj ďalšie pripravované opatrenia.

Tolstoj by mal byť minulosťou

Ministerstvo školstva informovalo, že súčasťou ukrajinských školských osnov zrejme viac nebude ani Vojna a mier Leva Nikolajeviča Tolstého. Argumenty hovoria, že román glorifikuje ruskú armádu, ale rozhodnutie pôsobí kŕčovite, konštatuje prekladateľ a komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák.

„Pretože som ten román nedávno sám znovu prekladal, tak som si uvedomil, že to je síce pravda, ale ten Tolstého román je veľmi dôležitý pre svetovú kultúru preto, lebo hovorí o hrôzach akejkoľvek vojny,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko Dvořák.

Ukrajincom však prekáža, že oslavuje prostého ruského vojaka, ktorého v súčasnosti na Ukrajine prezývajú ork.

„Chápem, že to teraz na Ukrajine znie až kacírsky, ale budeme si asi musieť počkať, kým sa vášne trochu utíšia a takéto úlety nebudeme na Ukrajine zaznamenávať,“ dodal Dvořák.

Premenúvajú ulice, budú odstraňovať sochy

Na Ukrajine pre ruský vpád začína fungovať aj rada zaoberajúca sa „derusofikáciou, dekomunizáciou a dekolonizáciou“. Podľa informácie, ktorú zverejnilo na sociálnych sieťach tamojšie ministerstvo kultúry, sa bude zaoberať v prvom rade otázkou demontovania sôch a súsoší, ktoré majú ruskú alebo sovietsku konotáciu.

Bude na miestnych úradoch a ľuďoch, či ich budú chcieť. Časť ukrajinskej populácie sa považuje za Ukrajincov, aj keď hovoria po rusky, a nie je to len východ.

„Koniec koncov ruština je rozšírená aj v samotnom Kyjeve,“ priblížil komentátor.

V Kyjeve od februára premenovali Oblúk priateľstva národov na Oblúk slobody ukrajinského národa a demontovali dve vedľa stojace sovietske sochy. V Charkove sa už nenachádza Moskovský bulvár a odstránili tam aj pamätník Alexandra Nevského.

Rusko má podobné plány. Zamestnanci hlavného vydavateľa školských učebníc podľa portálu Mediazona dostali pokyn odstrániť zmienky o Ukrajine alebo Kyjeve. Zmeniť budú musieť asi 15 percent textov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál