Na hlavný obsah

Bidenov zdravotný stav sa zlepšuje

Príznaky koronavírusu u neho ustupujú.

Bidenov zdravotný stav sa zlepšuje
Na snímke americký prezident Joe Biden. Foto: SITA/AP

Zdravotný stav amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý sa nakazil covidom, sa zlepšil. Hlavným príznakom jeho ochorenia bola v nedeľu (24.7.) bolesť hrdla, uviedol Biely dom podľa agentúry AFP.

„Prezident reaguje na liečbu podľa očakávania“ a jeho liečba antivirotikom Paxlovid bude pokračovať podľa plánu, pričom podpornou liečbou bude paracetamol a perorálna hydratácia, uviedol Bidenov lekár Kevin O’Connor vo vyhlásení zverejnenom hovorcom Bieleho domu.

O’Connor dodal, že príznaky ochorenia u Bidena ustupujú, bolesti tela a kašeľ sa výrazne zmiernili. Krvný tlak, teplota a frekvencia dýchania sú v norme a pľúca sú čisté.

Agentúra AFP dodala, že hoci sa Biden údajne celkovo teší dobrému zdraviu, je najstarším prezidentom USA, aký bol kedy zvolený. Práve jeho vek zvyšuje obavy z negatívnych následkov covidu.

Biely dom však zdôraznil, že prezidenta zaočkovali. Dostal aj dve posilňujúce vakcíny proti covidu.

Vo svojej sobotňajšej (23.7.) zvodke O’Connor napísal, že výsledky primárneho sekvenovania ukázali, že Biden sa s najväčšou pravdepodobnosťou nakazil vysokoprenosným subvariantom BA.5 variantu omikron, ktorý v USA spustil novú vlnu covidu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet