Na hlavný obsah

Britský premiér Boris Johnson oznámi svoju rezignáciu, píšu britské médiá

Z jeho vlády odstúpilo už niekoľko ministrov.

Britský premiér Boris Johnson oznámi svoju rezignáciu, píšu britské médiá
Britský premiér Boris Johnson. Foto: ČTK/ZUMA

Britský premiér Boris Johnson vo štvrtok (7. 7.) oznámi rezignáciu na post lídra Konzervatívnej strany, do niekoľkých hodín vydá vyhlásenie. Premiérom chce ostať do jesene. Informujú o tom server BBC News a ďalšie britské médiá.

Súboj o miesto lídra konzervatívcov sa uskutoční v lete a nového premiéra vyberú pred októbrovou straníckou konferenciou. O vedenie strany a vlády sa podľa britských médií chystá uchádzať generálna prokurátorka Suella Bravermanová či nový minister zdravotníctva Steve Barclay.

Ministerka školstva Michelle Donelanová, ktorú Johnson vymenoval do funkcie len v utorok (5. 7.), len chvíľu pred touto správou oznámila, že rezignuje. Johnsona na demisiu vyzval aj novovymenovaný minister financií Nadhim Zahawi či minister obrany Ben Wallace.

Donelanová sa stala piatou členkou vlády, ktorá rezignovala pre súvislosti s premiérom. Len niekoľko hodín pred ňou podal demisiu minister pre záležitosti Severného Írska Brandon Lewis a ďalší námestníci. 

Z Johnsonovej širšej vlády už odišlo viac ako 50 britských poslancov, na premiérovu rezignáciu sa tak vyvinul bezprecedentný tlak, uviedla agentúra Reuters.

Johnson stratil dôveru mnohých členov svojej strany v súvislosti so škandálom známym ako Partygate, ktorý vyvolali správy o večierkoch v jeho sídle v Downing Street v čase koronavírusových lockdownov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet