Na hlavný obsah

Na Slovensku pribudli tri nové prípady opičích kiahní

Osoby sú v domácej izolácii.

Na Slovensku pribudli tri nové prípady opičích kiahní
Ilustračná snímka. Foto: Twitter/Reuters

Na Slovensku v 30. kalendárnom týždni (25. až 29.07.2022) zaznamenali tri nové laboratórne potvrdené prípady opičích kiahní. Celkový počet potvrdených prípadov sa tak zvýšil na šesť. V piatok (29. 7.) o tom informoval Odbor komunikácie Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

V prvých dvoch prípadoch ide o osoby vo vekovej skupine 20 až 59 rokov a je medzi nimi epidemiologická súvislosť. Tieto dva prípady nesúvisia s predchádzajúcimi už potvrdenými prípadmi. K nákaze došlo vysoko pravdepodobne v zahraničí.

V treťom prípade ide rovnako o osobu z vekovej skupiny 20 až 59 rokov. Tá bola v rizikovom kontakte na území SR. Tento prípad vysoko pravdepodobne nesúvisí s už potvrdenými prípadmi.

Hospitalizácia nebola potrebná

Všetky tri osoby s potvrdenými opičími kiahňami sú v domácej izolácii, hospitalizácia u nich nebola potrebná. Príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva zabezpečili protiepidemické opatrenia.

Napriek pribúdajúcemu počtu potvrdených prípadov ÚVZ SR nepredpokladá rozsiahle epidémie. No počíta s tým, že výskyt opičích kiahní bude na území Slovenska narastať. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko