Na hlavný obsah

Nancy Pelosiová cestu na Taiwan neplánuje

Čína opakovane varovala Spojené štáty pred následkami jej potenciálnej návštevy.

Nancy Pelosiová cestu na Taiwan neplánuje
Predsedníčka snemovne reprezentantov Kongresu Nancy Pelosiová. Foto: TASR/AP

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová zverejnila program svojej cesty do Ázie, návštevu Taiwanu v ňom ale nespomína. Špekulácie, že sa Pelosiová zastaví na Taiwane, vyvolali opakované varovania zo strany Číny, ktorá ostrov považuje za súčasť svojho územia.

Podľa tlačového vyhlásenia, ktoré dnes (31. 7.) vydala kancelária Pelosiovej, zavíta šéfka Snemovne reprezentantov pri svojej ázijskej ceste do štyroch krajín – Singapuru, Malajzie, Južnej Kórey a Japonska.

„Návšteva bude zameraná na vzájomné posilnenie bezpečnosti a ekonomického partnerstva s indicko-pacifickým regiónom“, píše sa vo vyhlásení.

Čína v posledných dňoch opakovane varovala Spojené štáty pred následkami, ak sa šéfka dolnej komory amerického Kongresu rozhodne navštíviť Taiwan. Pelosiová by sa v prípade cesty na Taiwan stala najvyššie postaveným americkým činiteľom, ktorý takúto návštevu podnikne od začiatku storočia.

Washington udržiava oficiálne diplomatické vzťahy iba s Pekingom, zatiaľ čo oficiálne vzťahy s Taiwanom prerušil v roku 1979. S Taiwanom majú ale Spojené štáty živé neoficiálne styky a naďalej mu dodávajú zbrane. Tvrdí, že tak robí preto, aby mu pomohli udržať obranyschopnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet