Na hlavný obsah

Rusi presúvajú svoje zálohy k ukrajinským hraniciam. Ľudia sa majú pokúsiť odcestovať

Vyzvala ich k tomu generálna prokurátorka.

Rusi presúvajú svoje zálohy k ukrajinským hraniciam. Ľudia sa majú pokúsiť odcestovať
Na snímke ukrajinský tank brániaci územie Donbasu. Foto: TASR/AP

Rusko presúva svoje zálohy z celej krajiny a zhromažďuje ich blízko Ukrajiny, aby ich mohlo použiť pre budúcu ofenzívu. Vo svojom pravidelnom hlásení o tom v sobotu (9. 7.) informovalo britské ministerstvo obrany. Ukrajinská vláda medzitým vyzvala obyvateľov Ruskom okupovaných území na juhu krajiny, aby sa pokúsili akýmkoľvek spôsobom odcestovať.

Podľa britskej vojenskej spravodajskej služby používa veľká časť novej ruskej pechoty na svoje presuny obojživelné obrnené transportéry MT-LB, ktoré až doteraz stáli prevažne v skladoch. Donedávna hrali tieto transportéry na oboch stranách prevažne podpornú úlohu. Rusko ich dlhú dobu považovalo za nevhodné pre akýkoľvek transport pechoty na frontovej línii.

Transportér vyvinuli v 60. rokoch minulého storočia a mal nahradiť zastarané obrnené pásové delostrelecké ťahače. Výzbroj tvorí guľomet.

Ostreľovanie a výzva na evakuáciu

Ukrajinské sily sa ďalej snažili zablokovať postup ruských jednotiek v oblasti Donbasu na východe krajiny, uviedol gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Na frontovej línii na východe hlásia ukrajinskí predstavitelia intenzívne ostreľovanie miest a dedín. Rusi tam útočia z viacerých smerov.

„Rusi strieľajú pozdĺž celej frontovej línie,“ napísal Hajdaj na sociálnej sieti telegram. „Nepriateľ sa snaží postúpiť z Luhanskej oblasti do dedín Doneckej oblasti,“ dodal.

Počas noci ruskí vojaci podľa neho podnikli v Luhanskej oblasti vyše 20 delostreleckých, mínometných a raketových útokov. „Snažíme sa ruské obrnené formácie zadržať pozdĺž celej frontovej línie,“ uviedol Hajdaj.

Rusi sa už skôr nechali počuť, že chcú získať kontrolu nad celým Donbasom. Po tom, ako sa im minulú nedeľu (3. 7.) podarilo dobyť mesto Lysyčansk a upevniť kontrolu nad Luhanskom, dali jasne najavo, že majú v pláne obsadiť aj časti susedného regiónu.

Niektorí analytici predpovedali, že po dobytí Lysyčanska bude Rusom nejaký čas trvať, kým sa prezbrojia a preskupia. V Luhanskej oblasti ale žiadnu „operačnú pauzu“ nezaznamenali. „Stále útočia a ostreľujú našu krajinu s rovnakou intenzitou ako predtým,“ uviedol Hajdaj.

Podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková vyzvala obyvateľov Ruskom obsadených oblastí na juhu krajiny, aby odcestovali. Inak podľa nej hrozí, že okupačné sily ich môžu využiť ako ľudské štíty v prípade ukrajinskej protiofenzívy. Oznámila, že evakuácie civilistov sa uskutočňujú v časti Chersonskej a Záporožskej oblasti. Z bezpečnostných dôvodov odmietla uviesť ďalšie detaily.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet