Na hlavný obsah

Rusko dosadzuje svojich zástupcov do ukrajinských oblastí, ktoré má pod kontrolou

Plánuje tam zaviesť aj rubeľ.

Rusko dosadzuje svojich zástupcov do ukrajinských oblastí, ktoré má pod kontrolou
Hovorca Pentagónu John Kirby. Foto: TASR/AP

Rusko podniká prípravné práce na anexiu častí ukrajinského územia, uviedol v utorok (19. 7.) hovorca americkej rady pre národnú bezpečnosť John Kirby.

Moskva do miestnych úradov v ukrajinských oblastiach, ktoré dostala pod kontrolu, nelegitímne dosadzuje svojich lojálnych zástupcov alebo sa tak chystá urobiť.

Okrem toho plánuje na dobytých územiach zaviesť ako platidlo rubeľ, povedal podľa agentúry Reuters Kirby na brífingu v Bielom dome.

Americký predstaviteľ poznamenal, že Rusko používa tú istú taktiku, ku ktorej sa uchýlilo v roku 2014, keď anektovalo ukrajinský polostrov Krym.

Kirby ďalej oznámil, že Rusko chce nútiť miestnych obyvateľov, aby sa uchádzali o ruské občianstvo. Rusi sa rovnako pokúšajú dostať pod kontrolu vysielacie veže, dodal.

Spojené štáty v najbližších dňoch oznámia nový balík pomoci ukrajinskej armáde, ktorá zvádza boje s ruskými inváznymi jednotkami na východe svojho územia, tvrdí Kirby. Pôjde o 16. takýto balík schválený Kongresom a alokovaný na základe rozhodnutia Bieleho domu.

Balík by mal zahŕňať americké mobilné raketomety HIMARS a muníciu pre salvové raketové a delostrelecké systémy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet