Na hlavný obsah

USA nikdy nedovolia, aby Irán získal jadrové zbrane, tvrdí Biden

Spoločne s izraelským premiérom podpísali bezpečnostnú deklaráciu.

USA nikdy nedovolia, aby Irán získal jadrové zbrane, tvrdí Biden
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Spojené štáty urobia všetko preto, aby zabránili Iránu nadobudnúť jadrové zbrane. Prisľúbil to americký prezident Joe Biden v bezpečnostnej deklarácii, ktorú vo štvrtok (14. 7.) podpísal spoločne s izraelským premiérom Jairom Lapidom. Informácie priniesla agentúra AFP.

V dokumente, ktorý podpísal Biden spolu s Lapidom, USA a Izrael „znovu potvrdzujú nezlomné putá spájajúce tieto dve krajiny a pretrvávajúci záväzok Spojených štátov voči izraelskej bezpečnosti“.

Washington sa v deklarácii zaväzuje, že „nikdy nedovolí Iránu nadobudnúť jadrové zbrane a že je pripravený  na to využiť všetky zložky svojej štátnej moci“.

Biden na tlačovej konferencii, ktorá nasledovala po podpise tohto dokumentu, varoval Irán, že Spojené štáty „nebudú čakať donekonečna“ na to, aby Irán splnil americké podmienky na obnovenie jadrovej dohody z roku 2015 známej ako Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA).

„Predložili sme vedeniu Iránu, čo sme ochotní akceptovať pre návrat k JCPOA. Čakáme na ich odpoveď, no nebudeme čakať donekonečna,“ cituje Reuters Bidena.

Podpory radikálnych hnutí

V deklarácii sa píše aj o hrozbe, ktorú pre bezpečnosť Izraela predstavuje iránska podpora radikálnych palestínskych hnutí Hamas a Islamský džihád a libanonského militantného hnutia Hizballáh.

Spoločnú deklaráciu podpísali po tom, čo sa Biden počas druhého dňa svojej návštevy Blízkeho východu stretol s izraelskými predstaviteľmi. V piatok (14. 7.) by sa mal v Predjordánsku stretnúť s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. Následne odletí do Saudskej Arábie, ktorá je hlavným regionálnym rivalom Iránu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet