Na hlavný obsah

V Grécku vypuklo v krátkom čase vyše 50 lesných požiarov

Niektoré si vyžiadali aj evakuáciu.

V Grécku vypuklo v krátkom čase vyše 50 lesných požiarov
Na snímke vrtuľník hasí lesný požiar v Grécku. Foto: ČTK/XINHUA

V Grécku vypuklo v pondelok (4. 7.) v priebehu ostatných 24 hodín vyše 50 lesných požiarov. Informoval o tom denník Kathimerini. Počas dňa sa podarilo dostať pod kontrolu požiar, ktorý vypukol zhruba 50 kilometrov od Atén a vyžiadal si evakuáciu jednej menšej obce. Mimo kontroly hasičov je požiar pri meste Delfi v strednom Grécku.

Hasiči za 24 hodín zaznamenali vznik 52 lesných požiarov, uviedol ich hovorca. Vo veľkej časti krajiny, a to vrátane regiónu okolo Atén, zostáva veľmi vysoké riziko vzniku požiarov pre vysoké teploty a silný vietor. Do boja s ohňom nasadili grécki hasiči tiež lietadlá a vrtuľníky.

S rozsiahlym požiarom pri meste Dilesi bojovalo cca 100 hasičov a štyri lietadlá. Časť obyvateľov museli evakuovať. Podľa večerných informácií sa ale požiar podarilo dostať pod kontrolu.

Večer potom vypukol požiar pri meste Delfi, ktorý donútil k odchodu napríklad obyvateľov jedného miestneho kláštora. Zasahovalo tam zhruba 50 hasičov.

V minulom roku v Grécku zhorelo približne 120 000 hektárov lesov a porastov, čo bola jedna z najhorších doterajších bilancií. Grécka vláda premiéra Kyriakosa Mitsotakisa potom čelila kritike za malú pripravenosť.

Tento rok by v Grécku malo v lete pôsobiť cca 250 hasičov zo šiestich európskych krajín, ktorí budú pomáhať gréckym kolegom. Prvé jednotky z Bulharska a Rumunska cez víkend dorazili do Grécka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet