Na hlavný obsah

V talianskych Alpách sa uvoľnil ľadovec, najmenej šesť ľudí zahynulo

Na mieste sú záchranári.

V blízkosti vrcholku Marmolada v talianskych Alpách sa v nedeľu (3. 7.) uvoľnil ľadovec. Najmenej šesť ľudí zahynulo a zhruba 15 ich bolo zasypaných. Zatiaľ nie je jasné, akej národnosti sú obete, na mieste sú záchranári.

Dostať z ľadovcového príkrovu a kameňov na povrch sa zatiaľ podarilo sedem ľudí. Podľa horskej služby sa kus ľadu utrhol blízko Punta Rocca, pozdĺž výstupovej trasy na vrchol Marmolada.

Nebezpečenstvo zostáva

Desiatky ľudí, ktorí sa blízko miesta nachádzali, odviedli záchranári do údolia. Zranených previezli do niekoľkých okolitých nemocníc. Do dolomitskej dediny Canazei, kde je operačné stredisko, prišiel šéf kraja Trentino Maurizio Fugatti.

Nebezpečenstvo ďalších lavín zostáva podľa agentúry APA vysoké. Úrady aktivovali všetkých päť záchranných staníc v regióne Trentino. Do zasiahnutej oblasti sa vydali vrtuľníky a desiatky záchranných jednotiek.

Nezvestných hľadajú aj za pomoci špeciálnych prístrojov určených pre podobné situácie.

V sobotu (2. 7.) na Marmolade namerali teplotný rekord desať stupňov Celzia. Marmolada je najvyššou horou Dolomitov. „To je extrémne teplo,“ povedal talianskej štátnej televízii RAI alpský záchranár Walter Milan. „To je niečo úplne mimoriadne,“ doplnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet