Na hlavný obsah

Putin a Si Ťin-pching sa zúčastnia na samite G20

Západné krajiny kvôli vojne na Ukrajine ich účasť nepodporujú.

Putin a Si Ťin-pching sa zúčastnia na samite G20
Ruský prezident Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin sa plánujú zúčastniť jesenného samitu veľkých svetových ekonomík G20 na indonézskom ostrove Bali. Potvrdil to indonézsky prezident Joko Widodo.

Mnohé západné krajiny na čele so Spojenými štátmi usilujú o to, aby Indonézia, ktorá tento rok skupine predsedá, Rusko zo zasadnutia vylúčila kvôli jeho invázii na Ukrajinu. „Si Ťin-pching príde. Prezident Putin mi tiež povedal, že príde, „uviedol Widodo.

Prvé stretnutie od začiatku konfliktu

Prítomnosť Si Ťin-pchinga a Putina na vrcholnom rokovaní môže vyvolať roztržku s americkým prezidentom Joom Bidenom a ďalšími demokratickými lídrami, ktorí sa majú všetci prvýkrát osobne stretnúť od ruskej invázie na Ukrajinu.

Indonézia sa snaží zaujať pozíciu sprostredkovateľa medzi Moskvou a Kyjevom. Widodo preto na samit pozval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Putin by sa tak mohol vôbec prvýkrát od začatia invázie, ktorá začala pred takmer 6 mesiacmi, stretnúť so svojím ukrajinským náprotivkom tvárou v tvár.

Čína ani Rusko vo vlastných zdrojoch zatiaľ nič nepotvrdilo

Čínske ministerstvo zahraničia neodpovedalo na žiadosť o komentár k plánom Si Ťin-pchinga. Ten od začiatku pandémie necestoval za hranice svojej krajiny.

Hovorca Kremľa sa odmietol vyjadriť, ale iný zdroj oboznámený so situáciou potvrdil, že Putin v súčasnosti plánuje sa zasadnutia osobne zúčastniť. Putin a Widodo vo štvrtok (18. 8.) v telefonickom rozhovore diskutovali o prípravách na novembrový samit, uviedol Kremeľ vo vyhlásení, v ktorom sa nespomína, či sa ruský vodca zúčastní.

Napätie rastie tiež medzi USA a Čínou. Biden a Si ponechávajú otvorenú možnosť, že sa na okraj samitu uskutoční ich prvé osobné stretnutie. Čína prerušila rozhovory s USA o obrane a rade ďalších oblastí po návšteve predsedníčky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane. Biely dom zase kritizoval vojenské cvičenia Pekingu v okolí ostrova.

„Súperenie veľkých krajín je naozaj znepokojujúce,“ povedal 61-ročný Widodo. „To, čo chceme, je, aby tento región bol stabilný, mierový, aby sme mohli budovať hospodársky rast. A myslím, že ázijské krajiny chcú tiež to isté, „dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet