Na hlavný obsah

Ruská armáda si zriadila vojenskú základňu v priestoroch jadrovej elektrárne

Odborníci sa obávajú možných následkov.

Ruská armáda si zriadila vojenskú základňu v priestoroch jadrovej elektrárne
Ruský vojak pred Záporožskou jadrovou elektrárňou. Foto: Twitter

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) varuje pred napätou situáciou v najväčšej európskej jadrovej elektrárni v ukrajinskom Záporoží. Medzinárodní pozorovatelia sa do nej od marca nevedia dostať. Agentúra preto hovorí, že podnik nie je pod kontrolou.

Ruská armáda si na mieste podľa medializovaných informácií zriadila vojenskú základňu. Miestni obyvatelia sa obávajú možných následkov. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Weissová.

Ťažké delostrelecké batérie a protipechotné míny okolo nádrže, ktorá ochladzuje šesť reaktorov. Aj takto to v súčasnosti vyzerá podľa denníka The Wall Street Journal v Záporožskej jadrovej elektrárni.

Z miesta, kde pracujú vyškolení jadroví fyzici a mnohí by sa tam báli aj hlasnejšie si kýchnuť, sa stala vojenská základňa.

Šéf MAAE Rafael Grossi pre portál Deutsche Welle povedal, že situácia v elektrárni je neudržateľná. Neúspešne žiadal, aby sa tam mohli experti pozrieť, aby preverili, či sú pri jadrových zariadeniach naozaj výbušniny a iné nebezpečné látky. Existuje preto podľa neho veľa dôvodov, pre ktoré sú obavy namieste.

Problémom je, že sa nedá úplne zistiť, čo konkrétne sa v elektrárni deje, keďže ruské sily nedovolia inšpektorom miesto navštíviť. Ani Ukrajina podľa nemeckej verejnoprávnej televízie ARD nechce v elektrárni kontrolu. Kyjev oficiálne hovorí, že by to znamenalo uznanie ruskej okupácie.

Je to nezodpovednosť, tvrdí odborník

O obavách zo situácie v Záporoží hovorí aj jadrový fyzik z Fyzikálneho ústavu Slovenskej akadémie vied Martin Venhart.

„Každá jadrová elektráreň je miesto, kde je dobré nestvárať akékoľvek hlúposti. Umiestniť priamo vo vojnovej zóne vojenskú základňu by bola mimoriadna nezodpovednosť. Ak by k takémuto konaniu zo strany agresora došlo, robí tak z jadrovej elektrárne cieľ,“ vysvetlil Venhart.

Ukrajinská armáda drží mestá rozmiestnené na opačnom brehu Dnepra a Rusko ju obviňuje, že na najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe útočí zbraňami zo Západu.

Kyjev aj Washington, naopak, tvrdia, že Moskva využíva miesto ako ochranný štít, z ktorého útočí na ukrajinské pozície.

Experti pripomínajú, že v pozadí napätia zostávajú zamestnanci elektrárne, ktorí pracujú pod extrémnym tlakom, a obyvatelia z okolia, ktorí sa boja jadrovej katastrofy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál