Na hlavný obsah

Fínsko hlási zvýšenú dopravu na hraniciach s Ruskom

Udialo sa tak po oznámení čiastočnej mobilizácie v Rusku.

Fínsko hlási zvýšenú dopravu na hraniciach s Ruskom
Na ilustračnej snímke vlajka Fínska. Foto: Pixabay

Po oznámení Ruska o čiastočnej mobilizácii 300 000 záložníkov z dôvodu vojny na Ukrajine zaznamenalo susedné Fínsko zvýšenú premávku na spoločných štátnych hraniciach.

Fínska pohraničná stráž vo štvrtok (22. 9.) oznámila, že doprava z Ruska smerujúca k hraniciam na juhovýchode krajiny sa počas noci „zintenzívnila“. Situácia je však podľa oznámenia pod kontrolou a príslušníci stráže na deviatich vstupných stanovištiach sú pripravení.

Do Fínska prišlo v stredu 4 824 ruských občanov, v rovnaký deň minulého týždňa ich bolo 3 133, uviedol vedúci oddelenia medzinárodných záležitostí fínskej pohraničnej stráže Matti Pitkäniitty. Zdôraznil, že stredajšie (21. 9.)čísla boli nižšie než počas bežného víkendu.

Pohraničná stráž predtým poprela správy o 35-kilometrových zápchach na rusko-fínskych hraniciach, ktoré sa šírili na sociálnych sieťach. Príslušné videá nakrútili v minulosti a teraz ich vytrhávajú z kontextu, vysvetlila.

Nórsko na svojom severe nárast prichádzajúcich Rusov nezaregistrovalo. „Žiadne zmeny,“ povedal pre Reuters Sölve Solheim, vedúci sekcie operačnej imigračnej kontroly v regióne Finnmark.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet