Na hlavný obsah

Jesenná lavína zabila poľského horolezca spolu s manželkou

S dvojicou sa odtrhla snehová doska.

Jesenná lavína zabila poľského horolezca spolu s manželkou
Fotografia zo zosuvu lavíny pod horolezcami. Foto: RTVS/Horská záchranná služba

Najskôr lavína a potom pád. Vo Vysokých Tatrách zahynul známy poľský horolezec a záchranár spolu s manželkou. Všetci, ktorí Andrzeja Sokolowskieho poznali, zostali šokovaní. Išlo totiž o jedného z najskúsenejších alpinistov.

Andrzej a jeho manželka Roxana liezli v oblasti Bradavice. Za nimi smerovala skupina ďalších turistov. Práve oni videli, ako sa s dvojicou odtrhla snehová doska.

„Pod miestom, kde sa to stalo, je veľká stena. Keď cez ňu spadli, šancu na prežitie mali minimálnu,“ povedal Jozef Janiga, predseda Národnej asociácie horských vodcov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Horskí záchranári našli dvojicu pod snehom už bez známok života. Vrtuľník na pomoc letieť pre zlé počasie nemohol. Vzlietol až dnes napoludnie , aby dostal z hôr telá obetí.

Nehoda zasiahla záchranárov nielen v Poľsku, ale aj v iných európskych krajinách. Tatry sa totiž stali osudné dvojici, ktorá bol v horách „doma“.

Andrzej bol nielen skúsený horolezec, záchranár a horský vodca, ale aj školiteľ a inštruktor v poľskom združení vysokohorských sprievodcov.

„Mal bohaté skúsenosti z pohybu v horách, takže je to určite veľmi tragické. A pre nás veľmi smutné, keďže išlo o kolegu,“ dodal Janiga.

Nešťastie poľských horolezcov len podčiarkuje fakt, že ide o jeden z najtragickejších rokov v slovenských horách. Vyžiadali si už 39 obetí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny