Na hlavný obsah

Ministri hospodárstva krajín G7 sa dohodli na vytvorení fondu na obnovu Ukrajiny

Pôjde o sumu vyššiu ako 300 miliárd eur.

Ministri hospodárstva krajín G7 sa dohodli na vytvorení fondu na obnovu Ukrajiny
Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck. Foto: TASR/AP

Ministri hospodárstva krajín G7 sa v Nemecku dohodli na vytvorení robustného fondu na obnovu Ukrajiny. Reč je o sume vyššej ako 300 miliárd eur. Podľa nemeckého vicekancelára Roberta Habecka ju nebude možné získať iba z verejných zdrojov. Do obnovy Ukrajiny sa vraj musia zapojiť aj súkromné spoločnosti.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Tibor Macák.

Ministri hospodárstva G7 sa stretli v nemeckom Neuhardenbergu neďaleko Berlína. Na rokovacom stole bolo viacero aktuálnych tém vrátane ekonomických dôsledkov Putinovej vojny na Ukrajine, novej obchodnej politiky voči Číne aj vzájomnej pomoci pri hľadaní alternatívnych zdrojov energie.

Nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Habeck v tejto súvislosti spomenul, že závislosť od Ruska, ktoré sa ukázalo ako nespoľahlivý partner, je hrozbou pre prosperitu štátov, ale aj rozvoj svetového obchodu.

Preto treba diverzifikovať dodávateľské reťazce. A to v oblasti obchodu a exportu tovaru, ako aj surovín, ktoré krajiny G7 dovážajú. Táto diverzifikácia musí byť založená na štandardoch udržateľného rozvoja.

Jasný signál do Číny

Minister Habeck na tlačovej konferencií po rokovaní s rezortnými kolegami siedmich najvyspelejších štátov sveta G7 vyslal jasný signál aj do komunistickej Číny.

Podľa Habecka naivita voči politike Pekingu sa skončila a končia sa aj časy, keď sa robili obchody bez ohľadu na dodržiavanie ľudských práv a humanitárnych štandardov. Štáty G7 sa vo zverejnenom komuniké zaviazali k novému spôsobu obchodnej komunikácie s Čínou.

„Zavedieme robustnú obchodnú politiku voči Číne. A to tak, že budeme rázne a adekvátnym spôsobom reagovať na reštrikčné opatrenia, ktoré Čína prijíma na ochranu svojho hospodárstva. Podobné kroky zavedú aj ostatné partnerské krajiny G7. Výmena informácií, vzájomná koordinácia či dohoda o tom, aké opatrenia prijmeme, sú súčasťou zmluvy, ktorú sme práve prijali,“ zdôraznil Robet Habeck.

Ministri hospodárstva siedmich najvyspelejších štátov sveta G7 sa dohodli aj na akútnej potrebe reformovať svetovú obchodnú organizáciu WTO. Podľa expertov táto organizácia čelí najväčšej kríze od svojho vzniku v roku 1995.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál