Na hlavný obsah

Počet obetí zemetrasenia v Číne stúpol na 93

Desiatky osôb ostávajú nezvestné.

Počet obetí zemetrasenia v Číne stúpol na 93
Vojaci odstraňujú trosky budov počas pátrania po preživších po zemetrasení. Foto: TASR/AP

Na 93 mŕtvych stúpla bilancia zemetrasenia, ktoré pred týždňom postihlo západnú Čínu. Ďalších 25 osôb zostáva nezvestných a pátranie po možných preživších stále pokračuje, informovala v pondelok (12. 9.) agentúra AP s odvolaním sa na čínske úrady.

Pondelkové (5. 9.) zemetrasenie malo epicentrum v okrese Lu-ting v provincii S‘-čchuan, kde vážne poškodilo infraštruktúru aj veľké množstvo budov. Pátranie po tých, ktorí mohli otrasy o sile 6,8 stupňa prežiť, aj po prípadných ďalších obetiach, komplikujú silné dažde a riziko zosuvov pôdy.

Otrasy zasiahli aj provinčnú metropolu Čcheng-tu, kde platila prísna koronavírusová uzávera, takže obyvatelia nemohli opustiť budovy. Zábery zverejnené na internete ukazujú ľudí búšiacich do kovových brán bytových komplexov v snahe dostať sa von.

Otrasy pôdy z minulého pondelka boli najsilnejším zemetrasením, ktoré provinciu S‘-čchuan zasiahlo od roku 2017. Najničivejšie zemetrasenie za posledný čas postihlo S‘-čchuan v máji 2008. Otrasy o sile 7,9 stupňa si vtedy vyžiadali takmer 90 000 mŕtvych.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet