Na hlavný obsah

Ukrajina podáva žiadosť o zrýchlené prijatie do NATO

Zelenskyj to uviedol v reakcii na ruskú anexiu.

Ukrajina podáva žiadosť o zrýchlené prijatie do NATO
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas zasadnutia rady pre bezpečnosť a obranu Ukrajiny v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok (30. 9.) uviedol, že jeho krajina podáva žiadosť o zrýchlené prijatie do Severoatlantickej aliancie, informujú tlačové agentúry.

Zelenskyj sa tak vyjadril krátko po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin v Kremli oznámil anexiu štyroch Moskvou okupovaných ukrajinských regiónov a s ich proruskými lídrami podpísal zmluvy o pripojení týchto ukrajinských území k Ruskej federácii. Západ anexiu odmieta.

„Podpísaním žiadosti Ukrajiny o urýchlený vstup do NATO robíme náš rozhodný krok. Prakticky sme už preukázali kompatibilitu s aliančnými štandardmi. Sú skutočné pre Ukrajinu, skutočné na bojisku a vo všetkých aspektoch našej interakcie,“ povedal Zelenskyj. „Dôverujeme si, pomáhame si a chránime sa. Toto je aliancia,“ dodal.

Čo presne znamená „zrýchlená“ žiadosť, sa zatiaľ nevie, keďže prijatie nového člena musia jednomyseľne schváliť ostatné členské štáty NATO, uvádza AP.

Ukrajinský prezident zopakoval prísľub vyhnať okupantov z obsadených území. „Celé územie našej krajiny oslobodíme od tohto nepriateľa. Nepriateľa nielen Ukrajiny, ale aj samotného života, ľudskosti, práva a pravdy,“ uviedol. Dodal, že Rusko o tomto zámere vie a cíti ukrajinskú silu. „Vidí, že práve tu, na Ukrajine, dokazujeme silu našich hodnôt,“ pokračoval.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová o ukrajinskej žiadosti o prijatie do NATO na svojom účte na sociálnej sieti telegram napísala, že „dnes si každý vybral svoju cestu. Krvaví mäsiari, ktorí zabíjajú ženy a deti, na smetisko NATO. A my do budúcnosti“.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajine sa ukrajinská armáda prezbrojuje. Od zbraní zo sovietskej éry postupne prechádza na štandardy NATO. Ambície Kyjeva vstúpiť do NATO boli pre Moskvu jednou zo zámienok na inváziu, pripomína britská spravodajská stanica Sky News.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet