Na hlavný obsah

O život sa pripravil obesením. Špekulovalo sa, že mohlo ísť o nehodu

Michael Hutchence zomrel pred 25 rokmi.

O život sa pripravil obesením. Špekulovalo sa, že mohlo ísť o nehodu
Michael Hutchence vystupuje na vypredanom vystúpení vo West Palm Beach Auditorium 7. novembra, 1993. Foto: ČTK/AP/Ray Fairall

Bývalý spevák skupiny INXS sa okrem pódií predstavil aj na striebornom plátne. Preslávilo ho jeho hudobné nadanie, ale aj bulvárom rozpitvávané osobné vzťahy, napríklad s austrálskou speváčkou Kylie Minogue. V utorok 22. novembra 2022 ubehne 25 rokov odkedy si Michael Kelland Frank Hutchence zobral život.

Frontman skupiny INXS sa narodil 22. januára 1960 v austrálskom meste Sydney. Jeho rodina sa neskôr presťahovala do Brisbane, kde sa narodil jeho brat Rhett, píše portál thefamouspeople.com (TFP). Celá rodina sa potom presťahovala do Hong Kongu, Hutchenceov otec tam pracoval v obchodnej firme.

V prístavnom meste navštevoval King George V School (Škola kráľa Juraja V.), ktorá sa nachádzala v štvrti Ho Man Tin. Sprvu sa na škole venoval najmä plávaniu a skladaniu básní.

V roku 1972 sa jeho rodina vrátila do Sydney a usadila sa v Belrose, kde sa zapísal na Davidson High School. Podľa TFP sa na tejto škole zoznámil s Andrewom Farrisom, ktorý sa neskôr stal zakladajúcim členom skupiny INXS.

Chlapci spolu často nacvičovali a uvažovali o založení kapely. V roku 1977 vznikla skupina s názvom The Farriss Brothers, v ktorej pôsobili bratia Farrissovci Tim, Andrew a Jon, ako aj Hutchence, Kirk Pengilly a Garry Beers, uvádza TFP.

Nasledujúci rok sa Farrissovci presťahovali do Perthu v Západnej Austrálii. Neskôr do Perthu odišli aj Hutchence a Andrew Farris a skupina sa opäť spojila. Odohrali tam niekoľko vystúpení a o niekoľko mesiacov odcestovali do Sydney. V roku 1979 vytvorili skupinu INXS.

Hutchence s INXS tvoril až do smrti

Skupina INXS prvýkrát vystúpila v hoteli Oceanview v meste Toukley v Novom Južnom Walese 1. sepetembra 1979. O rok neskôr nahrali svoju prvú pieseň Simple Simon (We Are the Vegetables). V októbri toho istého roku vydali album pomenovaný podľa skupiny.

Ich druhý album mal názov Underneath the Colours a po ňom Hutchence nahral pieseň Speed Kills pre film Freedom. TFP uvádza, že to bola jeho prvá sólová pieseň.

V roku 1984 INXS dokončili album The Swing a po ňom nasledovalo vydanie albumu Extended Play (EP), ktorý bol verziou skladby Dekadance. Skupina v tom roku získala niekoľko ocenení na Countdown Music and Video Awards.

V roku 1986 začal Hutchence s herectvom, keď ho obsadili do hlavnej úlohy vo filme Dogs in Space, píše TFP. Medzitým skupina INXS získala päť ocenení VMA.

V roku 1989 spolu so skladateľom Ollie Olsenom založil skupinu Max Q. Kapelu tvorili Olsenovi a Hutchenceovi známi. TFP uvádza, že album, ktorý skupina nahrala, kritici síce ospevovali, no komerčne sa neujal.

V období od roku 1991 do 1997 Hutchence spolupracoval so skupinou INXS na niekoľkých albumoch. Získal ocenenie BRIT za najlepšieho medzinárodného umelca. V tom istom období sa objavil aj vo filmoch ako Odpútaný Frankenstein a Limp. Elegantly Wasted bol posledným albumom INXS, konštatuje TFP.

Život pod hľadáčikom bulváru

Hutchenceov románik s Kylie Minogue pozorne sledovali bulvárne médiá v rokoch 1989 až 1990. Po rozchode so speváčkou sa jeho partnerkou stala dánska modelka Helena Christensenová, od roku 1995 Paula Yatesová, s ktorou má dcéru Heavenly Hiraani Tiger Lily.

Je treba poznamenať, že Yatesová bola v tom čase vydatá za írskeho umelca Boba Geldofa. Jej búrlivý rozvod mal byť dôvodom spevákovej samovraždy.

Vtedy 37-ročného lídra skupiny INXS našli obeseného na opasku v izbe hotela Ritz-Carlton v Sydney. Podľa výsledkov pitvy spevák zomrel v dôsledku obesenia. Jeho smrť sa nikdy nepodarilo v plnom rozsahu objasniť.

Britská tlač v tom čase informovala, že Hutchence poslal svojej priateľke a dcére 24 hodín pred tým, ako ho našli obeseného, kyticu červených ruží s odkazom, že ich veľmi miluje. Kvety doručili do Londýna krátko po tom, ako Yatesová s dcérou odleteli po šokujúcej správe do Sydney.

Svadobné šaty, ktoré mala Yatesová pripravené na svadbu s Hutchenceom, sa rozhodla zafarbiť na čierno a chce sa v nich zúčastniť jeho pohrebe. Televízna osobnosť neskôr sama spáchala samovraždu, len tri roky po Hutchenceovi. Ich dcéru potom vychovával Yatesovej bývalý manžej Bob Geldof.

Kauza v priebehu rokov viedla k celému radu špekulácií a fám. Špekulovalo sa aj o verzii, že k samovražde došlo počas sexuálneho aktu. Nezriedka sa hovorilo aj o údajnej strate interpretovho majetku v odhadovanej hodnote 10 až 20 miliónov austrálskych dolárov po jeho odchode zo života.

Podľa TFP Hutchenceov jediný sólový album vyšiel dva roky po jeho smrti v roku 1999. Na nahrávke sa podľa oficiálneho webu speváka podieľalo viacero veľkých mien, ako Bernard Fowler či Joe Strummer. Album obsahuje aj duet s legendárnym spevákom Bonom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet