Na hlavný obsah

Každý štvrtý Európan tvrdí, že jeho finančná situácia je neistá

Viac ako polovica si myslí, že do tohto bodu dospeje v nasledujúcich mesiacoch.

Každý štvrtý Európan tvrdí, že jeho finančná situácia je neistá
Ilustračná snímka peňaženky s eurobankovkami. Foto: TASR/DPA

Každý štvrtý Európan považuje svoju finančnú situáciu za neistú. Viac ako polovica si myslí, že do tohto bodu dospeje v nasledujúcich mesiacoch. S odvolaním sa na prieskum agentúry Ipsos o tom informoval britský denník The Guardian. Až 80 percent ľudí tiež uviedlo, že už museli urobiť ťažké rozhodnutia ohľadom obmedzenia výdavkov.

Prieskum uskutočnený v šiestich európskych krajinách ukázal znepokojujúci obraz „kontinentu na pokraji síl“. A to v čase, keď sa stále prehlbuje kríza rastúcich životných nákladov spôsobená drahými energiami, vysokou infláciou a ruskou inváziou na Ukrajinu, poznamenáva denník.

Viac ako polovica zo 6 000 respondentov uviedla, že ich kúpna sila v posledných troch rokoch klesla. Ako príčinu uviedli vysoké ceny potravín, pohonných hmôt, energií i nájomného.

Kompromisy a obmedzenia

Zhruba 80 percent ľudí uviedlo, že už boli nútení urobiť významné kompromisy. Až 62 percent ľudí odpovedalo, že obmedzili cestovanie, a 47 percent respondentov hovorí, že menej kúri. Ďalších 42 percent účastníkov prieskumu uvádza, že už si museli požičať peniaze od priateľov a rodiny. Štyridsať percent si našlo ďalšiu prácu a 29 percent ľudí vynecháva jedno jedlo denne.

Celkovo 64 percent ľudí uviedlo, že sa „často“ alebo „niekedy“ nemôžu rozhodnúť, ktoré výdavky ešte zredukovať, pretože už obmedzili, čo mohli. Najmenej 28 ľudí odpovedalo, že už v polovici mesiaca minuli viac peňazí, ako mohli. Až 27 percent Európanov sa obáva straty bývania.

V priemere asi 27 percent respondentov uviedlo, že ich finančná a materiálna situácia je „neistá“. To prieskumníci definujú ako moment, v ktorom môže „jeden neočakávaný výdavok všetko zmeniť“.

Celkovo 55 percent opýtaných povedalo, že si musí dávať pozor, aby sa ich finančná situácia v najbližších mesiacoch nezmenila na nestabilnú. Tejto možnosti sa najviac obávajú Taliani a Gréci. Najmenej znepokojení sú Briti a Francúzi.

Napätie rodičov

Napätie v súčasnosti pociťujú najmä rodičia, ukázal prieskum. Až 72 percent z nich uviedlo, že sa museli obmedziť.

Najmenej 76 percent zredukovalo vlastné oddychové aktivity a. Sedemdesiatdva percent znížilo návštevy kaderníka, kozmetičky alebo obchodov s oblečením, aby zachovali kvalitu života svojich detí. Takmer 50 percent rodičov tiež povedalo, že sa obmedzujú v jedle, aby nakŕmili svoje deti.

Asi 66 percent respondentov potom uvádza, že boli nútení obmedziť aktivity svojich detí, vrátane výletov a dovoleniek. V priemere sa takmer 50 percent opýtaných rodičov obávalo, že v budúcnosti nedokážu uspokojiť potreby svojich detí.

Štúdia poukázala na nápadné rozdiely medzi jednotlivými krajinami. A to pokiaľ ide o to, ktoré skupiny sú považované za najviac ohrozené prepadom do chudoby. V Nemecku to sú dôchodcovia, v Taliansku mladí ľudia a v Británii rodiny s jedným rodičom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika