Na hlavný obsah

Rudolfa Kusého budú naďalej stíhať na slobode

Čelí obvineniu z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku.

Rudolfa Kusého budú naďalej stíhať na slobode
Na snímke obvinený bývalý starosta bratislavskej mestskej časti Nové Mesto Rudolf Kusý prichádza na pojednávanie o väzbe na Najvyšší súd SR v Bratislave. Foto: TASR

Obvinený bývalý starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý zostáva stíhaný na slobode. V pondelok (28. 11.) o tom rozhodol Najvyšší súd (NS) SR, keď zamietol sťažnosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) proti predošlému rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS).

Bývalý starosta čelí obvineniu z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku. Prokurátor ÚŠP žiadal o vzatie obvineného do kolúznej väzby. Tá sa využíva pri podozrení, že obvinený bude pôsobiť na svedkov, znalcov alebo spoluobvinených, či mariť vyšetrovanie.

Oba súdy skonštatovali dôvodnosť trestného stíhania, dôvody väzby však nenašli. „Neriešili sme otázku viny alebo neviny,“ zdôraznila predsedníčka senátu NS SR.

Mal si vypýtať úplatok

Podľa polície si mal Rudolf Kusý v septembri 2022 cez sprostredkovateľov vyžiadať úplatok vo výške 150 000 eur od developera za vydanie územného rozhodnutia na výstavbu dvoch bytových domov v lokalite Vlárska na bratislavských Kramároch.

„Pokiaľ ide o samotný skutok, cítim sa byť nevinný, o žiadny úplatok som nežiadal,“ zopakoval na Najvyššom súde Rudolf Kusý s tým, že neexistujú ani väzobné dôvody. Po vznesení obvinenia sa vzdal funkcie starostu bratislavského Nového Mesta. Urobil tak krátko pred koncom funkčného obdobia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko