Na hlavný obsah

Medzinárodne hľadaných zločincov často prezradia malé krádeže či dopravné priestupky

Dôkazom sú nedávne prípady zo Serede.

Medzinárodne hľadaných zločincov často prezradia malé krádeže či dopravné priestupky
Ilustračná snímka. Foto: pexels.com

Podcenia situáciu a do rúk polície sa dostanú pre naoko nevinné krádeže či dopravné priestupky. Reč je o medzinárodne hľadaných zločincoch, ktorých policajti v mnohých prípadoch odhalia práve počas bežnej kontroly. Výnimkou nie je ani Slovensko. Dôkazom sú nedávne prípady zo Serede.

Za necelý mesiac sa policajtom zo Serede podarilo zadržať troch medzinárodne hľadaných cudzincov. Jeden doplatil na nezapnuté bezpečnostné pásy. Ďalší na seba upozornil krádežou tovaru za päť eur a falošným občianskym preukazom.

Tretieho muža si polícia všimla na autobusovej stanici v Seredi. Bol podozrivý a ukázalo sa, že Nemca Interpol hľadá pre viaceré násilné a majetkové trestné činy. Bývalý kriminalista Matej Snopko sa zaoberal skúmaním funkcie náhody v kriminalistike.

„Niektorí tvrdia, že náhoda neexistuje, ale zdá sa, že v kriminalistike platí to, že náhoda je veľmi významným faktorom pre páchateľa, ale aj pre policajtov. Vyplýva to z toho, že páchanie trestného činu či útek je dynamický proces. Nedá sa prognózovať, nedá sa predpokladať, ako sa tento proces bude vyvíjať,“ vysvetľuje Snopko.

Policajtov cvičia, aby náhode pomohli

Aj keď má páchateľ stratégiu, časom môže strácať obozretnosť alebo mu príde do cesty niečo nečakané. Ak pritom zaujme policajta, má podľa Mateja Snopka problém.

„Policajti sú cvičení na to, aby náhode pomohli. Ako byť ostražití, čo si všímať, čo na ulici. To je veľká súčasť policajného majstrovstva, policajti tak pomáhajú náhode,“ hovorí.

Kľúčovú rolu hrá takzvaná lustrácia. Podľa polície tak nejde o náhodu, ale bežný postup pri kontrole osôb. „Z tohto dôvodu je veľmi dôležité, aby sa spoločné databázy na európskej a medzinárodnej úrovni tomuto venovali a rozširovali ich na dané členské krajiny. Pri takzvanej bežnej kontrole je najpravdepodobnejšie odhalenie medzinárodne hľadaných osôb,“ priblížila hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová.

Najvyužívanejšími medzinárodnými databázami sú Schengenský informačný systém a databáza hľadaných osôb Interpolu – sú v nich informácie o osobe aj dôvode jej hľadania.

„Za posledné tri roky bolo národnými ústredňami SIRENE Slovensko a Interpol Bratislava na území Slovenska zadržaných a následne vydaných do zahraničia viac ako 200 osôb,“ dodala Bárdyová. Číslo nemusí byť konečné. Niektoré vydávacie konania môžu ukončiť ešte v tomto roku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál