Na hlavný obsah

Poľské ženy demonštrovali pred domom Kaczyňského

Ten však nebol doma.

Poľské ženy demonštrovali pred domom Kaczyňského
Na archívnej snímke líder poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski. Foto: TASR/AP

Niekoľko stoviek žien v pondelok (28. 11.) večer demonštrovalo pred varšavským domom predsedu vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawa Kaczyňského. Demonštrácia bola vyjadrením vzbury proti faktickému zákazu interrupcií v krajine.

Nedostupnosť umelého oplodnenia a prenatálnych testov či vytvorenie databázy o tehotenstve a antikoncepcii považujú ženy za zavedenie štátnej kontroly nad nimi, informovala televízia TVN 24 s odvolaním na organizátorky protestu.

Okrem demonštrantov prišiel k domu vo varšavskej štvrti Zoliborz aj veľký počet policajtov. Sám Kaczyňski vopred oznámil, že nebude doma a bude ako zvyčajne v práci. Pre demonštráciu v oblasti nepremávali električky.

Podujatie nazvané „Úder dáždnikom Kaczyňskému“ zorganizovala feministická skupina Úder žien symbolicky na výročie dňa, keď pred 104 rokmi poľské ženy získali volebné právo. Podľa agentúry AP sa demonštrácie konali aj v niekoľkých ďalších poľských mestách.

„Vysmievali sa im, urážali ich, znevažovali ich. Boli bité, väznené. Naše prababičky bojovali za to, čo my považujeme za samozrejmosť – za volebné právo. Ženy, ktoré v roku 1918 mlátili dáždnikmi do plota a okien vládneho sídla, boli skutočné rebelky,“ uviedli organizátorky podujatia.

Kaczyňského poburujúce vyjadrenia

Začiatkom mesiaca Kaczyňski vyvolal pobúrenie tvrdením, že za nízku pôrodnosť v Poľsku môžu mladé ženy, ktoré pijú príliš veľa alkoholu. „Ak bude pretrvávať situácia, že mladé ženy do 25 rokov pijú toľko ako ich mužskí rovesníci, nebudú mať deti,“ povedal.

V roku 2020 bola pôrodnosť v Poľsku približne 1,4 dieťaťa na ženu. Kaczyňského oponenti pripisujú túto situáciu podmienkam, ktoré Poliaci zažili za vlády Kaczyňského konzervatívnych a nacionalistických strán.

Okrem porušovania práv žien je tu aj vysoká inflácia, nedostatok bytov či predškolských zariadení pre deti. „Nechápem, prečo by v deň výročia získania volebného práva mali poľské ženy demonštrovať pred mojím domom. Vždy som bol zástancom úplnej rovnosti. Nerozumiem tomu,“ povedal v pondelok Kaczyňski.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet