Na hlavný obsah

Šesťdesiatka je vraj nová päťdesiatka: Vek nástupu staroby sa posunul

Vďačíme za to nielen vyššej kvalite života, ale aj tomu, ako sami seba vnímame.

Šesťdesiatka je vraj nová päťdesiatka: Vek nástupu staroby sa posunul
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Vek nástupu staroby sa v uplynulých rokoch podľa novej štúdie výrazne posunul. Vďačíme za to nielen vyššej kvalite života, ale aj tomu, ako sami seba vnímame a, samozrejme, veľa závisí od toho, kde sa človek narodil a kde žije. Téme sa venovali noviny El País.

Staroba sa začína čoraz neskôr. Najmä ak sa opýtate tých, ktorých sa to týka. Hispánsky denník sa odvoláva na štúdiu, ktorú zverejnila Americká psychologická asociácia. Robila sa na asi 14-tisíc Nemcoch a analyzovala, ako sa menili pojmy biologický vek, chronologický vek a subjektívny vek od roku 1988 do nedávnej doby.

Štúdia poukazuje najmä na to, že dospelí v strednom a staršom veku sa dnes domnievajú, že staroba sa začína neskôr, ako to tvrdili ich súčasníci pred desiatkami rokov.

Markus Wettstein psychológ z Humboldtovej univerzity v Berlíne a hlavný autor štúdie upozornil, že stále úplne nerozumieme, prečo je to tak. V posledných rokoch sa zvýšila priemerná dĺžka a kvalita života. Sprevádzali to zmeny v spoločnosti. Životné etapy – napríklad manželstvo alebo materstvo sa posunuli.

Okrem toho, v spoločnosti, ktorá sa orientuje na vek, sa nikto nechce vnímať ako starý. Výskumníci navrhujú nemerať vek spätne, teda od narodenia, ale pozrieť sa do budúcnosti, teda na to, koľko rokov môže človek očakávať, že bude žiť.

Staroba nie je číslo, ale subjektívny pojem, ktorý a mení v závislosti od toho, kde žijete. Medzi európskymi krajinami existujú veľké rozdiely až do desať rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko