Na hlavný obsah

Putin a Tokajev sa po nezhodách ohľadom Ukrajiny stretli v Moskve

Počas stretnutia obaja potvrdili historické väzby spájajúce ich krajiny.

Putin a Tokajev sa po nezhodách ohľadom Ukrajiny stretli v Moskve
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a kazašský prezident Kasymo-Žomart Tokajev. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin sa v pondelok (28. 11.) v Kremli stretol so svojím kazašským náprotivkom Kasymom-Žomartom Tokajevom. Počas stretnutia obaja potvrdili historické väzby spájajúce ich krajiny napriek nezhodám, ktoré medzi nimi nastali v súvislosti s konfliktom na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP.

Pre Tokajeva išlo o prvú zahraničnú cestu od opätovného vymenovania do funkcie po nedávnom víťazstve v predčasných prezidentských voľbách. Ako uvádza AFP nemal v nich nijakých skutočných oponentov. Tokajev (69) pritom uviedol, že rozhodnutie navštíviť ako prvú Moskvu je symbolické.

„Je to moja prvá zahraničná cesta od tejto udalosti a to samo o sebe má samozrejme politický význam, ide o istú symboliku,“ uviedol Tokajev pred rokovaniami sediac vedľa Putina.

„Pre Kazachstan Rusko vždy bolo a je strategickým partnerom,“ dodal. Putin mu zase na oplátku povedal, že vzťahy Moskvy s Astanou majú „špeciálny charakter“. Šéf Kremľa tiež vyzval na posilnenie ekonomických vzťahov, čo by podľa neho bolo v súčasnosti veľmi príhodné vzhľadom na krízu v medzinárodnom obchode.

Prezidenti tiež prostredníctvom videospojenia predniesli príhovor na medzivládnom fóre v ruskom meste Orenburg ležiacom pri hraniciach s Kazachstanom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet