Na hlavný obsah

V Kútoch protestovali proti migrantom

Zakročiť museli aj ťažkoodenci.

V Kútoch protestovali proti migrantom
Na ilustračnej snímke protest v Kútoch. Foto: RTVS

Stanové mestečko v Kútoch v obkľúčení ťažkoodencov. Polícia sa takto snažila zabrániť konfliktu, ku ktorému mohlo dôjsť, ak by sa dav protestujúcich dostal k migrantom, ktorí v ňom našli dočasné útočisko. V dave protestujúcich sa takmer strhla bitka. O plánovanom proteste v Kútoch vedela polícia už niekoľko dní.

Na mieste boli už krátko pred desiatou psovodi, policajti na koňoch, ale aj ťažkoodenci. Protestujúci stanové mestečko v Kútoch nechcú. Po vzore Českej republiky žiadajú kontroly na hraniciach s Maďarskom.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Podľa nášho názoru na to nie je ani priestor, podľa kódexu schengenských hraníc, a neprinášajú ten efekt, ktorý by mali. Zabetónovať dnes vnútornú štátnu hranicu nemá zmysel, lebo ak k tomu pristúpi každá členská krajina, tak zlikvidujeme ten výdobytok, ktorý sa volá schengen,“ povedal Štefan Hamran, prezident Policajného zboru.

„Nemáme na to, aby sme zaplatili, aby ľudom dali, aj dôchodcom, matkám, mladým rodinám peniaze a tu na týchto darmožráčov peniaze máme. Hanba,“ uviedla jedna z protestujúcich.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) ozrejmil, že sa aj cez svoje kanály snažia situáciu riešiť a žiadajú aj Európsku komisiu o refundáciu nákladov. „A to tak, ako to bolo a aj je v prípade Ukrajinských odídencov. Samozrejme, verím, že toto bude (zo strany) Komisie umožnené,“ dodal.

Aby sa protestujúci dav nedostal do stanového mestečka, kde by sa stretol aj s migrantmi, zakročiť museli aj ťažkoodenci.

Na strane protestujúceho davu vznikol konflikt po tom ako aktivista, ktorý sa do neho zamiešal, nazval bývalého poslanca Mariana Kotlebu fašistom.

Aktivista v sebaobrane použil aj slzotvorný plyn. Protest pred stanovým mestečkom sa napokon po viac ako dvoch hodinách skončil. Polícia na ňom žiadne vážnejšie narušenie verejného poriadku nezaznamenala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny