Na hlavný obsah

Vo Washingtone sa podľa kritikov rodí protekcionizmus

USA má na úkor Bruselu zarábať vo svetle vojny na Ukrajine.

Vo Washingtone sa podľa kritikov rodí protekcionizmus
Ilustračná snímka vlajky Spojených štátov amerických. Foto: Unsplash

Európskym predstaviteľom sa prestáva páčiť, ako Spojené štáty vo svetle vojny na Ukrajine zarábajú na úkor Bruselu. S odkazom na svoje zdroje o tom píše portál Politico, podľa ktorého vidia problém nie len v predražených amerických energiách prúdiacich na starý kontinent, ale aj vo veľkom balíku finančnej pomoci pre domáce firmy. Vo Washingtone sa podľa kritikov rodí protekcionizmus.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Michal Dzúrik.

Nielenže na Slovensko zo Spojených štátov prúdi plyn za štvornásobné ceny oproti tým americkým, krajina slovenskému trhu tiež berie perspektívne firmy – sťažujú sa podľa bruselského portálu Politico nemenovaní európski predstavitelia, ktorí poukazujú na 370-miliardový balík finančnej pomoci.

USA ním budú od januára podporovať domáce aj zahraničné firmy. Predovšetkým v oblasti zelených technológií. Očanov už vyzývajú, aby v tejto oblasti kupovali americké produkty. Legislatíva je podľa experta Branislava Kováčika z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici v súlade s popandemickou politikou administratívy Joea Bidena.

„Americká ekonomika momentálne prechádza spomalením a nevylúčuje sa ani recesia. Na to aby Spojené štáty americké prekonali tú hrozbu sa snažia posilňovať domácu ekonomiku. Pre Američanov je ekonomika najdôležitejšou témou. Dá sa predpokladať, že Spojené štáty americké budú v tejto politike pokračovať,“ povedal.

Ide o porušenie pravidiel?

Európska únia obvinila USA z porušovania pravidiel Svetovej obchodnej organizácie a zriadila pracovnú skupinu, ktorá s Washingtonom vyjednáva. Ten však nechce nič meniť a Bruselu odkázal, aby tiež konal.

Členské štáty tlačí k múru fakt, že americké peniaze už podľa novín Financial Times zaujali niekoľko veľkých spoločností, ktoré rušia svoje investičné plány na starom kontinente.

Priklonené k určitej forme zásahu do európskeho trhu je už údajne aj Nemecko, najväčší odporca podobných krokov.

„Zlý scenár je, že sa nič podstatné na európskej úrovni nedohodne, silnejšie krajiny budú hľadať spôsob ako to riešiť na domácej pôde. Môžu porušovať pravidlá jednotného trhu EÚ a najmä bude to neefektívne, pretože to bude nekoordinované. Potom je tu druhý scenár, vlastný spôsob podpory priemyslu. V tom prípade by Európska únia mohla vytvoriť nejaký program podpory,“ povedal o možnostiach Únie Radovan Geist z portálu Euractiv.

Niektorí európski predstavitelia začínajú podľa portálu Politico hovoriť o americkom protekcionizme, ktorý by mohol prerásť až do obchodnej vojny. Geist ju však považuje za veľmi nepravdepodobnú, keďže obe strany si podľa neho uvedomujú spoločné výzvy – okrem vojny na Ukrajine aj rastúcu moc Číny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál