Na hlavný obsah

Čiernohorci protestovali proti okliešteniu právomocí prezidenta

Zmenu schválil parlament.

Čiernohorci protestovali proti okliešteniu právomocí prezidenta
Protivládny protest v Čiernej Hore. Foto: Twitter

Parlament v Čiernej Hore v pondelok (12. 12.) schválil zákon, ktorým obmedzil právomoci prezidenta. Polícia sa ocitla v strete s protivládnymi demonštrantmi, ktorí sa snažili vniknúť do budovy zákonodarného zboru, uviedol denník Vijesti.

V malom balkánskom štáte sa tak ďalej prehlbuje politická kríza, pred ktorou už skôr varovala Európska únia aj Spojené štáty.

Schválený zákon prezidentovi odníma v prospech parlamentu časť právomocí týkajúcich sa vymenovania novej vlády. Dôvodom novely bolo septembrové rozhodnutie prezidenta Mila Djukanoviča nepoveriť z formálnych dôvodov zostavením vlády kandidáta parlamentnej väčšiny, na čele ktorej stoja prosrbské strany.

Niekdajší hegemón čiernohorskej politiky Djukanovič tvrdí, že pre prenastavenie právomocí prezidenta treba zmeniť ústavu. Zasadzuje sa tiež o predčasné voľby. Jeho Demokratická strana socialistov (DPS) musela po parlamentných voľbách v roku 2020 prvýkrát od roku 1991 prejsť do opozície.

Čiernohorskí poslanci zároveň opäť nevedeli doplniť o nových členov ústavný súd, ktorý momentálne nie je uznášaniaschopný. Práve ústavný súd by pritom mohol v spore medzi parlamentom a prezidentom rozhodnúť. Nefunkčnosť súdu blokuje tiež možnosť konania volieb, keďže ku kompetenciám ústavných sudcov patrí aj schvaľovanie ich konečných výsledkov.

Schválenie zákona večer vyvolalo potýčky medzi políciou a demonštrantmi, ktorých sa pred budovou parlamentu zhromaždilo niekoľko stoviek. Policajti na rozháňanie davu, ktorý sa pokúšal vniknúť do budovy, použili slzotvorný plyn. Dvaja ľudia podľa denníka Vijesti utrpeli zranenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet