Na hlavný obsah

Desiatky ľudí sa v Austrálii otrávili špenátom, zažili delírium

Príznaky otravy malo 47 ľudí.

Desiatky ľudí sa v Austrálii otrávili špenátom, zažili delírium
Na ilustračnej snímke špenát. Foto: Unsplash

Desiatky ľudí sa v Austrálii otrávili čerstvým listovým špenátom, ktorý zrejme kontaminovala jedovatá rastlina. Na svojej internetovej stránke o tom informuje britský The Guardian.

Postihnutí zažili delirium, halucinácie, mali zrýchlenú tepovú frekvenciu a rozostrené videnie. Úrady preto naliehavo vyzývajú spotrebiteľov, aby baby špenát od jedného konkrétneho výrobcu vyhodili.

Všetky prípady otravy zatiaľ hlásia zo Sydney, uviedol zdravotný úrad štátu Nový Južný Wales, v ktorom toto mesto leží. Podľa doterajších informácií príznaky otravy malo 47 ľudí, najmenej 17 z nich vyhľadalo lekársku pomoc.

„Nikto nezomrel, čo nás veľmi teší a dúfame, že to tak zostane. Ale tým ľuďom je zle do takej miery, že majú halucinácie, kedy vidia veci, ktoré tam nie sú,“ povedal denníku Sydney Morning Herald Darren Roberts zo štátneho toxikologického strediska.

Spoločnosť Riviera Farms, ktorá špenát dodáva jednej sieti supermarketov v Novom Južnom Walese, uviedla, že bol zrejme kontaminovaný rastlinou, ktorej konzumácia môže ľuďom spôsobiť zdravotné problémy.

„Riviera Farms dodáva čerstvé potraviny od 90. rokov minulého storočia a s ľútosťou potvrdzujeme, že máme zrejme prvý významný prípad kontaminácie,“ uviedla firma vo vyhlásení.

Z obchodov sťahuje všetok baby špenát s dátumom trvanlivosti do 28. decembra. Ubezpečila, že nič nenasvedčuje tomu, že závadné sú aj ďalšie výrobky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet