Na hlavný obsah

Južná Kórea tvrdí, že jej vzdušný priestor narušili severokórejské drony

Stalo sa to prvýkrát za päť rokov.

Južná Kórea tvrdí, že jej vzdušný priestor narušili severokórejské drony
Na archívnej snímke zadržaný severokórejský dron na ministerstve obrany v Soule. Foto: TASR/AP

Južná Kórea obvinila Severnú Kóreu z toho, že niekoľko jej dronov preletelo v pondelok (26. 12.) cez juhokórejské hranice. Prinútilo to juhokórejskú armádu vyslať do vzduchu vojenské lietadlá a vypáliť varovné výstrely, aby drony zahnala. Informovala o tom agentúra AFP.

„Naša armáda detegovala severokórejské bezpilotné lietadlá v okolí vzdušného priestoru mesta Kimpcho o 10.25 h miestneho času,“ uviedol juhokórejský zbor náčelníkov štábov.

„Niekoľko severokórejských bezpilotných lietadiel narušilo náš vzdušný priestor,“ dodal zbor. K narušeniu prišlo v blízkosti juhokórejskej provincie Kjonggi.

Narušenie vzdušného priestoru krajiny prinútilo juhokórejskú armádu nasadiť do akcie útočné vrtuľníky a stíhačky a vypáliť varovné výstrely.

Jedno z vyslaných juhokórejských ľahkých bojových lietadiel typu KA-1 neskôr v okrese Hoingsung havarovalo, uviedla juhokórejská agentúra Jonhap.

Pozastavili prevádzku letiska

V dôsledku tejto vojenskej akcie bola približne na hodinu pozastavená prevádza letiska v mesta Kimpcho a medzinárodného letiska Inčchon. To je hlavným letiskom juhokórejskej metropoly Soul, uviedol Jonhap s odvolaním sa ministerstvo dopravy.

Išlo o prvé preniknutie severokórejských dronov do juhokórejského vzdušného priestoru za uplynulých päť rokov. K tomuto incidentu pritom dochádza v čase zvýšeného napätia, ktoré spôsobuje tento rok Pchjongjang bezprecedentným počtom skúšok zbraní, píše AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet