Na hlavný obsah

KĽDR odpálila balistickú raketu do mora zo svojho východného pobrežia

Dopadla mimo hospodárskej zóny Japonska.

KĽDR odpálila balistickú raketu do mora zo svojho východného pobrežia
Na archívnej snímke ľudia sledujú vystrelenie balistickej rakety Severnou Kóreou. Foto: TASR/AP

Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) v piatok (23. 12.) zo svojho východného pobrežia odpálila do mora balistickú raketu.

Informovala o tom juhokórejská tlačová agentúra Jonhap a japonská pobrežná stráž. Tlačová agentúra Kjódó uviedla, že raketa dopadla mimo výhradnej hospodárskej zóny Japonska.

Juhokórejský Zbor náčelníkov štábov uviedol, že rakety preleteli 350 kilometrov a 250 kilometrov. Vypáliť ich mali z oblasti Sunan neďaleko Pchjongjangu.

Južná Kórea označila odpálenie rakety za „vážnu provokáciu, ktorá ohrozuje mier a stabilitu“ na Kórejskom polostrove i mimo neho. Zároveň uviedla, že ide o porušenie rezolúcií OSN.

„Spolu so Spojenými štátmi budeme sledovať a monitorovať vývoj situácie a pripravovať sa na ďalšie provokácie zo strany Severnej Kórey,“ uvádza sa vo vyhlásení zboru náčelníkov.

Námestník japonského ministra obrany Toširo Ino uviedol, že Japonsko prostredníctvom Pekingu vyjadrilo dôrazný protest proti konaniu KĽDR.

Raketové testy aj napriek zákazom

Severná Kórea uskutočnila tento rok bezprecedentný počet raketových testov napriek medzinárodným zákazom a sankciám vrátane testu medzikontinentálnej balistickej rakety schopnej zasiahnuť pevninu Spojených štátov.

Odborníci sa domnievajú, že KĽDR nakoniec využije svoj rozšírený arzenál na to, aby sa od Washingtonu domáhala zmiernenia sankcií a iných ústupkov.

V nedeľu (18. 12.) KĽDR vystrelila zo svojho východného pobrežia dve balistické rakety. Pred pristátím v Japonskom mori preleteli približne 500 kilometrov. Nespôsobili žiadnu škodu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet